środa, 27 czerwca 2018

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ


 
Składniki ( forma 20x33cm):

Kruche ciasto:
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek (białka odstawiamy do piany)
  • 250g zimnego masła/margaryny
  • szczypta soli
Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 16g cukru waniliowego/wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g)
  • ½ szklanki oleju np. rzepakowego
Dodatkowo:
  • około 400g truskawek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:
Ciasto:
  • wszystkie składniki dodajemy do miski i szybko zagniatamy ciasto , jeżeli będzie zbyt sypkie można dodać 2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na dwie części po 60% i 40%, formujemy 2 kulki, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
  • blaszkę 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia , następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy większą kulkę ciasta, które wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut , po tym czasie blaszkę z ciastem wyciągamy z piekarnika i odkładamy ,aż ciasto wystygnie
Pianka budyniowa:
  • kiedy podpieczone ciasto się studzi przygotowujemy pianę budyniową
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
  • do ubitej piany dodajemy łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, następnie wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując
  • na koniec do masy delikatnie nie przerywając miksowania wlewamy olej
Wykonanie:
  • na ostudzone ciasto wykładamy pianę budyniową, na której układamy truskawki, a na nie  ścieramy na tarce  o grubych oczkach pozostałą część ciasta
  • cisto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 30-40 minut
  • gotowe ciasto studzimy, zimne można posypać cukrem pudrem.




Źródło: http://wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-z-truskawkami-rabarbarem-i-budyniowa-pianka-30084312

3 komentarze: