Składniki
( forma 20x33cm):
Kruche
ciasto:
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek (białka odstawiamy do piany)
- 250g zimnego masła/margaryny
- szczypta soli
Pianka
budyniowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 16g cukru waniliowego/wanilinowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g)
- ½ szklanki oleju np. rzepakowego
Dodatkowo:
- około 400g truskawek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Ciasto:
- wszystkie składniki dodajemy do miski i szybko zagniatamy ciasto , jeżeli będzie zbyt sypkie można dodać 2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na dwie części po 60% i 40%, formujemy 2 kulki, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
- blaszkę 33x20cm wykładamy papierem do
pieczenia , następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy większą kulkę ciasta,
które wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut , po tym czasie
blaszkę z ciastem wyciągamy z piekarnika i odkładamy ,aż ciasto wystygnie
Pianka
budyniowa:
- kiedy podpieczone ciasto się studzi przygotowujemy pianę budyniową
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
- do ubitej piany dodajemy łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, następnie wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując
- na koniec do masy delikatnie nie przerywając miksowania wlewamy olej
Wykonanie:
- na ostudzone ciasto wykładamy pianę budyniową, na której układamy truskawki, a na nie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta
- cisto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 30-40 minut
- gotowe ciasto studzimy, zimne można posypać cukrem pudrem.
Źródło: http://wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-z-truskawkami-rabarbarem-i-budyniowa-pianka-30084312
uwielbiam to ciasto! ostatnio robiłam w wersji z rabarbarem - pychota!
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń