Ciasto:
- 2½szklanki mąki pszennej
- ⅔ szklanki drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnie jajko
- 150g miękkiego masła
- (dodatkowo)1 łyżka wody
- 50g wiórków kokosowych
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1 opakowanie (16g)cukru wanilinowego ( użyłam domowy waniliowy)
- 50g masła
- około 400g czerwonej porzeczki, umytej o obranej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Ciasto:
- do miski dodajemy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło i zagniatamy ciasto, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy 1 łyżkę wody. Z ciasta odrywamy ⅓ i odkładamy na bok, a resztą ciasta wylepiamy formę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia,
- w rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, mieszamy aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, odstawiamy do ostygnięcia
- na ciasto wykładamy czerwoną porzeczkę (wcześniej wymieszaną z 1 łyżką mąki kokosowej),
- na owoce dajemy najpierw kokosową kruszonkę, następnie ⅓ ciasta które było odłożone, które również kruszymy w dłoniach jak kruszonkę
- ciasto pieczemy na złoty kolor, około 45-50w minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-z-porzeczkami-i-kokosowa-kruszonka.html
Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) :) :)
Usuńkütahya
OdpowiedzUsuńurfa
kars
ağrı
tunceli
80C
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń