niedziela, 15 lipca 2018

CIASTO Z PORZECZKĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ


 
Składniki:
Ciasto:
  • 2½szklanki mąki pszennej
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 150g miękkiego masła
  • (dodatkowo)1 łyżka wody
Kruszonka:
  • 50g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 opakowanie (16g)cukru wanilinowego ( użyłam domowy waniliowy)
  • 50g masła
Dodatkowo na nadzienie:
  • około 400g czerwonej porzeczki, umytej o obranej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

 
Wykonanie:
Ciasto:
  • do miski dodajemy wszystkie składniki  czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło i zagniatamy ciasto, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy 1 łyżkę wody. Z ciasta odrywamy ⅓ i odkładamy na bok, a resztą ciasta wylepiamy formę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia,
Kruszonka:
  • w rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, mieszamy aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, odstawiamy do ostygnięcia
Wykonanie:
  • na ciasto wykładamy czerwoną porzeczkę (wcześniej wymieszaną z 1 łyżką mąki kokosowej),
  • na owoce dajemy najpierw kokosową kruszonkę, następnie ⅓ ciasta które było odłożone, które również kruszymy w dłoniach  jak kruszonkę
  • ciasto pieczemy na złoty kolor, około 45-50w minut w  piekarniku nagrzanym do 180ºC.






Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-z-porzeczkami-i-kokosowa-kruszonka.html

3 komentarze: