sobota, 21 lipca 2018

CIASTECZKA Z CIECIERZYCY




Składniki ( około 18-20 szt.):
  • 400g ciecierzycy z puszki
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki  syropu z agawy lub innego słodzidła
  • 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo posiekana gorzka czekolada, słupki migdałowe



Wykonanie:
  • wszystkie składniki  wkładamy do miski czyli ciecierzycę ( wcześniej opłukaną) ,masło orzechowe, syrop z agawy, sodę, sól oraz ekstrakt  z wanilii i blędujemy do uzyskania gładkiej masy
  • za pomocą np. łyżki do lodów nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy tak aby uzyskać ciasteczka około 0,7-05mm ( mi lepiej smakują ciasteczka spłaszczone) , na wierzch każdego dodajemy posiekaną gorzka czekoladę oraz słupki migdałowe
  • ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut, można trochę dłużej , do chwili aż się zarumienią i nie będą się rozwalały  przy podnoszeniu.







Źródło: http://kotlet.tv/ciasteczka-z-ciecierzycy/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz