Składniki
( około 18-20 szt.):
- 400g ciecierzycy z puszki
- ½ szklanki masła orzechowego
- 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła
- 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo posiekana gorzka czekolada, słupki migdałowe
Wykonanie:
- wszystkie składniki wkładamy do miski czyli ciecierzycę ( wcześniej opłukaną) ,masło orzechowe, syrop z agawy, sodę, sól oraz ekstrakt z wanilii i blędujemy do uzyskania gładkiej masy
- za pomocą np. łyżki do lodów nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy tak aby uzyskać ciasteczka około 0,7-05mm ( mi lepiej smakują ciasteczka spłaszczone) , na wierzch każdego dodajemy posiekaną gorzka czekoladę oraz słupki migdałowe
- ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut, można trochę dłużej , do chwili aż się zarumienią i nie będą się rozwalały przy podnoszeniu.
Źródło: http://kotlet.tv/ciasteczka-z-ciecierzycy/
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń