sobota, 29 września 2018

ODCHUDZONE MUFFINY BANANOWE



Składniki (12-14szt):
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mąki żytniej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 1średnie jajko
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki cukru kokosowego ( dałam ksylitol)
  • garść posiekanych orzechów np. włoskich do posypania muffin

Wykonanie:
  • do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, sodę ,  cynamon oraz sól, mieszamy i odstawiamy
  • w drugiej misce blędujemy na gładką masę banany, jajko, olej, sok z cytryny oraz cukier (użyłam ksylitol)
  • do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do ich połączenia
  • masę przekładamy do foremek na muffiny włożonymi papilotkami do ¾  ich wysokości , wierzch posypujemy posiekanymi orzechami
  • pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.





Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2017/09/najlepsze-muffinki-bananowe/

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądaj w środku! Chyba wezmę się za pieczenie, będzie akurat na dobry początek tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to chyba mało powiedziane ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka odchudzona wersja to strzał w dziesiątkę, jeśli staramy się liczyć kalorie. Ja póki co zawiesiłam na weekendy swoje postanowienia noworoczne i upiekłam https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
    Muszę przyznać, że ten przepis skradł moje serce prostotą. Za to efekt końcowy zachwyca. Polecam!

    OdpowiedzUsuń