Składniki foremka (30x11cm):
- 1¾ szklanki mąki orkiszowej
- ½ szklanki ksylitolu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- szczypta soli
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka puree z dyni (200g)
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju kokosowego ( 80ml)
- 1średnie jajko
Polewa:
- 70g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
Czekoladę rozpuszczamy
np. w kuchence mikrofalowej, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz dla smaku cynamon,
mieszamy , przestudzoną polewą polewamy piernik
Wykonanie:
- do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy
- do drugiej miski dodajemy mokre składniki czyli puree z dyni, mleko, olej oraz jajko, mieszamy
- do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz krótko mieszamy
- ciasto przekładamy do formy keksowej (30x11cm)wyłożonej papierem do pieczenia,
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut do suchego patyczka
- gotowe i przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.
Źródło: http://frosch.blogspot.com/2017/12/piernik-dyniowy-prosty-bez-ucierania.html
Pięknie i pysznie się to prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę tego spróbować!
OdpowiedzUsuńJa to przetestuję w weekend :D
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńten wpis jest super!
OdpowiedzUsuńoryginalny wpis.
OdpowiedzUsuń