Składniki:
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 1 ½ szklanki cukru ( dałam mniej)
- 1 jajko średniej wielkości
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli ( dałam szczyptę)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ( dałam mniej)
- 1 łyżeczka mielonych goździków ( dałam mniej)
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następie dodajemy jajko oraz puree z dyni i dalej ucieramy na gładką masę
- w drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę oraz goździki
- do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy całość, aż wszystko się ze sobą połączy,
- na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najlepiej łyżka do lodów (bo ciasto się klei) kulki które delikatnie spłaszczamy ( warto zachować odstępy bo pierniczki mocno rosną na boki)
- pierniki pieczemy około 15 minut na złoty kolor,( jeżeli są większe to trochę dłużej) w piekarniku nagrzanym do 180°. Z podanej ilości wychodzą dwie blaszki pierniczków.
- zimne pierniczki można ozdobić lukrem itp.
Źródło :http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/11/pierniczki-dyniowe.html
Wygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń