sobota, 2 marca 2013

KRUCHE BABECZKI

Składniki na babeczki:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli
  • 2łyżeczki kakao( do ciemnych babeczek)
Wykonanie:
  • mąkę  i pokrojone na kawałki masło, siekamy nożem , dodajemy cukier i żółtka(kakao) i wyrabiamy na gładkie ciasto, gotowe schładzamy  w lodówce 30 minut
  • schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko bo na grubość 3mm, 
  • przygotowane wcześniej foremki do babeczek smarujemy masłem i wylepiamy rozwałkowanymi kawałkami ciasta, dociskamy ciasto dłonią aby dobrze przylegało do dna i brzegów foremek , 
  • na każdą z foremek kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na nie białą fasole która spowoduje, że ciasto za dużo nie urośnie, pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
Ostudzone babeczki napełniamy musem lub kremem
Czekoladowy mus:
  • 65 g czekolady 
  • 40 ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżka cukru pudru 
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy na sztywno białko, dodając pod koniec cukier puder. Łyżkę białek dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dokładamy resztę ubitych białek. Masą wypełniamy przestudzone tarteletki i odkładamy je do lodówki na godzinę lub dłużej
Krem z białej czekolady:
  • 100g białej czekolady
  • 1 szklanka  śmietanki kremówki
Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do śmietanki, wszystko razem podgrzewamy aż masa zgęstnieje.





Źródło: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/10/tarteletki-z-musem-czekoladowym.html#.UTJV2GdAIr4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz