- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- Szczypta soli
- 2łyżeczki kakao( do ciemnych babeczek)
- mąkę i pokrojone na kawałki masło, siekamy nożem , dodajemy cukier i żółtka(kakao) i wyrabiamy na gładkie ciasto, gotowe schładzamy w lodówce 30 minut
- schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko bo na grubość 3mm,
- przygotowane wcześniej foremki do babeczek smarujemy masłem i wylepiamy rozwałkowanymi kawałkami ciasta, dociskamy ciasto dłonią aby dobrze przylegało do dna i brzegów foremek ,
- na każdą z foremek kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na nie białą fasole która spowoduje, że ciasto za dużo nie urośnie, pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
Ostudzone babeczki
napełniamy musem lub kremem
- 65 g czekolady
- 40 ml mleka
- 1 jajko
- łyżka cukru pudru
Czekoladę
łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem.
Odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do
czekolady i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy na sztywno białko, dodając
pod koniec cukier puder. Łyżkę białek dodajemy do masy czekoladowej i
delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dokładamy resztę ubitych białek. Masą
wypełniamy przestudzone tarteletki i odkładamy je do lodówki na godzinę lub
dłużej
- 100g białej czekolady
- 1 szklanka śmietanki kremówki
Czekoladę
łamiemy na kawałki i dodajemy do śmietanki, wszystko razem podgrzewamy aż masa
zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz