czwartek, 28 lutego 2013

PIWNE CIASTECZKA TEŚCIOWEJ

Powiem krótko, szybkie i nie trzeba posiadać żadnych zdolności  w pieczeniu. Zagniatamy zaledwie trzy składniki i gotowe. Plusem dodatkowym jest to , że można je zrobić  zarówno na słodko jak i słono. Jak dla mnie bomba.

Składniki:
  • 2  szklanek mąki pszennej
  • 250g margaryny/masła 
  • pół szklanki piwa 
  • szczypta soli
  • dodatkowo: gruby cukier, cynamon, konfitura, nutella
 Wykonanie:
  • wszystkie składniki zagniatamy 
  • ciasto dzielimy na 2-3 części ( będzie łatwiej nam je rozwałkować)  
  • powstałe kawałki wałkujemy  dosyć cienko bo na około  2mm  i  kroimy na kwadraty czy prostokąty ale można je też zwinąć w rulony
  • pamiętajmy, że ciasteczka są bez cukru i bez  słodkiego akcentu nie będą porywały ale wystarczy posypać część ciasteczek grubym cukrem z cynamonem(żeby cukier nie spadł  z ciasteczek polecam przejechać je delikatnie wałkiem) a  na drugą część nałożyć konfiturę czy nutelle. 
  • dla chętnych na nie słodką wersję tych ciasteczek wystarczy słodki akcent zamienić na:  sól ziołową,  starty żółty ser czy  ostra papryk itp
  • pieczemy 8-10minut w piekarniku nagrzanym do 180°C 

2 komentarze:

  1. niby nic a po godzinie ciastek niema winnych niema musiałem drugi raz robić żeby spróbować( polecam wersje z serem i ziołami)

    OdpowiedzUsuń