wtorek, 26 marca 2013

MAZUREK CHAŁWOWO - ORZECHOWY

 Składniki na spód:
  • 120 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na masę chałowo - orzechową:
  • 200 g chałwy
  • ½  szklanki śmietany kremówki 30%
  • 100 g dowolnych  zmielonych orzechów
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • tabliczka gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • garść  orzechów, do dekoracji
Wykonanie:
  • wszystkie składniki (masło, mąki, cukier puder, ekstrakt waniliowy) zagniatamy na gładką masę
  • ciasto wykładamy do  niewielkiej formy wyłożonej papierem  do pieczenia (bok formy około 22-24cm) pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC
  • kiedy ciasto się studzi przygotowujemy masę chałowo-orzechową  
  • chałwę kruszymy, dodajemy do niej zmielone orzechy, cukier puder oraz śmietankę , wszystko dokładnie mieszamy/miksujemy , aż powstanie gładka masa, przekładamy ją do garnuszka i zagotowujemy około 3 minut, aż do lekkiego zgęstnienia 
  • powstałą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka ,na wierzchu układamy orzechy , całość polewamy roztopioną czekoladą i można już świętować :D

Źródło: moje wypieki

7 komentarzy:

  1. Słodka rozpusta dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. oj słodka, słodka ;)ale w końcu święta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. w czym tkwi tajemnica mazurka? co to sztuka, płaski, jak baton w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ok zgadzam się,że jest to często płaskie, mocno kruche ciasto z nadzieniem, naszpikowane bakaliami ale może o to właśnie chodzi żeby w tym całym zabieganiu przedświątecznym stworzyć słodki wypiek który jest łatwy,pyszny, kolorowy i przypomina często ozdobne pisanki przez co odróżnia się od ciast które pieczemy w ciągu całego roku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodka pokusa warta grzechu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam mazurki chałwowe a ten wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. GORĄCO POLECAM MAZUREK WART WYPRÓBOWANIA :)

    OdpowiedzUsuń