wtorek, 30 kwietnia 2013

PUSZYSTE CIASTO Z JABŁKAMI


Składniki na warstwę jabłkową:
  • 1 ½  kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego z cukrem
Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ½  łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g roztopionego masła

Wykonanie:

Warstwa jabłkowa:
  • jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, 
  • przesmażamy je z cukrem,  do lekko przestudzonych jabłek dodajemy kisiel  w proszku i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy, odstawiamy do całkowitego przestudzenia
Ciasto:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, 
  • do ubitych białek dodajemy  cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy, 
  • do masy  białkowej dodajemy żółtka oraz obie mąki  wymieszane z proszkiem do pieczenia, 
  • wszystko delikatnie mieszamy,
  • na koniec dodajemy ziemne rozpuszczone masło i ponownie mieszamy, 
  • tortownicę ( 24cm) wykładamy papierem do  pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, 
  • ciasto podpiekamy 15 minut  w piekarniki nagrzanym do 180ºC , 
  • na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugą połową ciasta, 
  • całość pieczemy około 45 minut.


Źródło: smaker.pl/ciasta-i-desery/

8 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda :) Naprawdę puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie wygląda, tak leciutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany, jak ja bym zjadła taką szarlotkę... szczególnie teraz, kiedy nie mam czasu na pieczenie, bo uczę się do matury :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o w takim razie trzymam kciuki :) a ciacho upieczesz na spokojnie po całym maturalnym stresie, powodzenia:) Kasia

      Usuń
  5. dziękuję za Wasze komentarze :) a ciasto jestem pewna, że będzie bardzo Wam smakowało, mocno polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma co, dziś zabieram się za to ciasto!:)/ magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super:)ciacho jest ... zresztą sama się przekonasz pyszne :)

      Usuń