czwartek, 4 kwietnia 2013

SZWEDZKIE CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE

Szukałam, szukałam i znalazłam ciasto które jest wilgotne, pachnie pomarańczą , ma  delikatną chrupiącą skórkę migdałową i jest po prostu pyszne, polecam :)

  Składniki:
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru+2 łyżki do posypania   
  • skórka otarta z 1 pomarańczy   
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli   
  • 1 szklanka mąki pszennej   
  • 8 łyżek masła (roztopionego) 
  • płatki migdałowe
Wykonanie:
  • Jajka, cukier, skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy miksujemy na jednolitą masę, 
  • dodajemy przesianą mąkę z solą i dalej miksujemy,
  • na koniec dodajemy roztopione masło cały czas miksując
  • ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem , posypujemy płatkami migdałowymi wymieszanymi z  cukrem
  • pieczemy 25-30minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC 

źródło: smaker

4 komentarze: