Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wykonanie:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- w jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier oraz przyprawy: cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie
- w drugiej mieszamy jajka z olejem
- zawartość obu misek łączymy ze sobą
- dodajemy startą marchewkę , ananas oraz orzechy, wszystko mieszamy do połączenia składników
- tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto
- pieczemy 40-45 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175ºC
- 300 g serka philadelphia lub zamiennik serek z Piątnicy Twój smak
- 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
piękny ;)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki!
OdpowiedzUsuńdziękuję dziewczyny, takie komentarze dają mi jeszcze więcej motywacji do działania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tort marchewkowy pycha !!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że wygląda kusząco ; )
OdpowiedzUsuń:D jadłam różne marchewkowce ale ten na chwilę obecną prowadzi w rankingu :) gorąco polecam
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Uwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńi dokładnie to ciasto będzie na moich urodzinach - skorzystam z przepisu !:) chociaż przyznam, ze zawsze myślałam, że krem jest z serka Mscarpone :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry wybór :)
Usuń