poniedziałek, 24 czerwca 2013

MARMUREK "light" NISKOTŁUSZCZOWY

Lżejsza forma tradycyjnego marmurka który jest niskotłuszowy i dodatkowo jest z otrębami czyli robimy dobrą przysługę naszym jelitom które będą za to nam bardzo wdzięczne :) . Dla tych którzy nie wiedza otręby działają jak mała szczoteczka wymiatając z naszych jelit wszelkie złogi, a dodatkowo są cennym źródłem błonnika, gorąco polecam :)
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 ½   łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru brązowego*
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml mleka
  • 3  średnie jaja
  • 10 g odtłuszczonego kakao
  • 15 g otrębów pszennych/orkiszowych
Wykonanie:
  • do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, olej, ekstrakt wanilii i jogurt i wszystko mieszamy, 
  • następnie dodajemy ¾ porcji mleka (150ml), całość miksujemy i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując , aż uzyskamy jednolitą masę, 
  • ciasto dzielimy na dwie części , do jednej  z części ciasta dodajemy otręby, kakao i resztę mleka 
  • miksujemy do połączenia składników, 
  • niewielką foremkę ( 26x20cm) wykładamy papierem do pieczenia, a do niego ciasto na przemiennie jasne ciemne, jasne ciemne ,(żeby kolory ładnie się nam połączyły polecam przez środek przejechać nożem) 
  • pieczemy 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka.

*jak ktoś woli słodsze wypieki zdecydowanie musi dodać więcej cukru bo te ciasto nie należy do  zbyt słodkich




Inspiracja : http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/03/marmurek-light-na-swieta.html

2 komentarze:

  1. Hej ;) Chciałabym wypróbować Twój kolejny przepis(bo wiem,że na pewno mi się uda) , tylko nie wiem jaka blaszka by była najlepsza, możesz podać wymiary swojej blaszki? ;)
    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już podaję , użyłam małej formy 26x20 cm, mam nadzieję, że kolejne ciacho będzie Ci smakowało :) gorąco pozdrawiam Kasia

      Usuń