poniedziałek, 3 czerwca 2013

SŁODKO-SŁONE CIASTECZKA Z KARMELEM

Niby zwykłe kruche ciasteczka ale dzięki karmelowi z dodatkiem gruboziarnistej soli zyskują na oryginalności, słodkość przełamują pojedyncze ziarenka soli i powiem Wam , że tym słonym akcentem  te ciasteczka mnie kupiły, polecam :)
 
Składniki na ciasteczka:
  • 70 g miękkiego masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki białej pszennej
  • 120 g mąki razowej pszennej
  •  ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka soli
Składniki na karmel:
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 120 g śmietanki kremówki
  •  ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
gruboziarnista sól do posypania

 Wykonanie ciasteczek:
  • masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy na gładką masę , 
  • dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wszystko dokładnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut, 
  • ze schłodzonego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, 
  • delikatnie spłaszczamy i  przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , 
  • przed włożeniem do pieca na każdym ciasteczku robimy np. drewniana łyżką wgłębienia, 
  • pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Wykonanie karmelu:
  • do małego rondla dodajemy cukier i podgrzewamy go , aż się roztopi i nabierze miodowego koloru, 
  • gdy cukier już się nam skarmelizuje dodajemy masło   i dalej mieszamy, aż do jego rozpuszczenia , 
  • wlewamy śmietankę ale ostrożnie bo będzie pryskać i mieszamy do momentu kiedy karmel nam zgęstnieje,   
  • rondel z gotowym karmelem ściągamy z gazu i dodajemy  cukier waniliowy oraz sól i dokładnie wszystko mieszamy,
  • karmelem napełniamy ciasteczka, a wierzch posypujemy paroma ziarenkami grubej soli



12 komentarzy:

  1. Ten słodki języczek na kubeczku mnie urzekł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastycznie się prezentują. są piękne w swej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasteczka, ubóstwiam słony karmel ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcześniej tak naprawdę nie miałam okazji kosztować słonego karmelu ale teraz to czysta poezja ;) Pozdrawiam :) Katharos/Kasia

      Usuń
  4. Te karmelowe grochy są bardzo kuszące: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i bardzo dobre :) a co najlepsze pozostaje go jeszcze sporo po ozdobieniu ciasteczek :D

      Usuń
  5. Niby takie zwykłe, ale karmel nadaje im wyjątkowego charakteru :) Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobnie jak i mnie zwinięto Ci przepis :( http://receptvaros.hu/recept/karamellas-apro-sutemeny/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurde, przepis przepisem ale zdjęcie mi bez mojej zgody użyli a to nie jest miłe, powiedz mi udało Ci się coś z tym fantem zrobić ?

      Usuń