wtorek, 30 lipca 2013

BABECZKI Z CZEKOLADĄ I CZEREŚNIAMI

Proste i szybkie babeczki  w wykonaniu, wypełnione po brzegi czekoladą  i czereśniami, i muszę przyznać, że jest to świetne połączenie, gorąco polecam :)

 Składniki:
  • 125g mąki  pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g posiekanej czekolady gorzkiej/mlecznej
  • 125g  miękkiego masła
  • 110g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki soku z wiśni
  • Około 400g czereśni/wiśni
 Wykonanie:
  • czereśnie drylujemy i przekrawamy na pół
  • mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekaną czekoladą
  • masło ucieramy z cukrem i cynamonem
  • do masy maślanej dodajemy po kolei jajka, a następnie mąkę z proszkiem i czekoladą, całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę
  • na koniec dodajemy czereśnie i sok z wiśni, jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do ¾  ich wysokości
  • pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • ostudzone babeczki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić czereśniami



Źródło: Książka „ Babeczki słodkie i pikantne”

6 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) czereśnie i czekolada to bardzo smaczne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota!:) Babeczek i muffinek nigdy dość! :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne, muffinki dobre na każdą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaaak super, że smaki lata można przechwycić i w zimne zimowe wieczory babeczki będą idealne :)

      Usuń