Składniki:
- 2-3 surowe buraki( po starciu na drobnej tarce potrzebujemy 1 szklankę buraków)
- 150g masła
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 200g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
- buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, potrzebujemy uzyskać 1 szklankę startych buraków
- masło, cukier, czekoladę i kakao umieszczamy w rondlu i roztapiamy, po czym odstawiamy do lekkiego ostudzenia
- do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając a na koniec dodajemy mąkę i buraki, całość mieszamy, aż ciasto będzie gładkie
- brownie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np 25x30), pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- zimne brownie można polać gorzką czekoladą ale to już mój wymysł :) , użyłam tutaj 60g roztopionej czekolady.
Źródło: http://smakuje.blox.pl/2012/08/Brownie-z-burakami.html
ostatnio sama zakochałam się w tym cieście! :)
OdpowiedzUsuńcoś w nim jest :)
Usuń