Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki margaryny
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka nie za gęstego przecieru dyniowego( ewentualnie ¾ gęstego przecieru dyniowego dopełnionego wodą tak aby uzyskać pełną szklankę)
Wykonanie:
- w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru czyli mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki oraz sól
- w drugim naczyniu masło miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy dynię i mieszamy
- do suchy składników dodajemy mokre i całość jeszcze raz mieszamy
- z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta wielkości orzacha włoskiego( możemy nakładać ciasto łyżką) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie każde spłaszczając, zostawiamy spore odstępy
- pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: http://pysznadieta.blogspot.com/2013/04/miekkie-ciastka-dyniowe_21.html
tak tak tak!
OdpowiedzUsuńnic dodać nic ująć :) tak to są naprawdę dobre ciasteczka :)
UsuńAleż musiały pachnieć... Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńtak i to jak ;)
UsuńZjadłabym takie ciacho do herbatki, u mnie dziś też dyniowo czyli dynia pieczona w ziołach(,kuchnia lidla,), takie ciasteczka muszę również wypróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj, naprawdę warto :) hmm zaciekawiłaś mnie tą dynią pieczoną w ziołach brzmi bardzo apetycznie :)
UsuńPycha! Dodałam jeszcze garść siekanych orzechów i ...jajko, bo obawiałam się, że go tu brakuje (pewnie nie, ale nie wytrzymałam). Będzie moim ulubionym jesiennym przepisem.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :D i gorąco pozdrawiam :)
Usuń