Składniki:
- 100g zimnego masła
- 50 ml cukru pudru
- 225-250ml mąki pszennej
- 1 kropla olejku migdałowego
Dodatkowo:
- 1 białko
- cukier perlisty
- drobno posiekane migdały
Wykonanie:
- mieszamy masło, cukier, mąkę (zacznij od ilości225ml) i olejek, szybko zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce 30minut
- ze schłodzonego ciasta formujemy rulon grubości palca
- rulon smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy cukrem oraz migdałami i kroimy go na kawałki 4-5 cm
- paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC
Źródło: Książka Ikea „ Fika”
Wyglądają superowo ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Ile sztuk wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuńo joj niestety nie pamiętam ale na zdjęciu jest plastikowy pojemnik i ciasteczek było jakieś 1 1/2 tego pojemnika ,niestety sztukowo nie pamięta, pozdrawiam :)
UsuńDziękuję bardzo! W takim razie ilość idealna raczej będzie : )
Usuń