środa, 2 października 2013

FIŃSKIE PALUSZKI

Nie ma jak udany prezent urodzinowy,  który dostałam od mojej kochanej grupy fotograficznej ZASPA :*  , a jest nim  świetna książka wydana przez  Ikea „ Fika”   . W książce znajdziecie 30 przepisów od ciasteczek po ciasta. Przepisy są czytelne i ciekawe. Dlatego począwszy od tego przepisu co jakiś czas będę prezentowała wypieki  właśnie z tej książki  czyli mam jeszcze do przetestowania  29 przepisów ;)  Ale w końcu  jesień i zima przed nami ,będzie  więc co testować i piec :)  Gorąco polecam i ciasteczka i książkę .

 

Składniki:
  • 100g zimnego masła
  • 50 ml cukru pudru
  • 225-250ml mąki pszennej
  • 1 kropla olejku migdałowego 
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • cukier perlisty
  • drobno posiekane migdały


Wykonanie:
  • mieszamy masło, cukier, mąkę (zacznij od ilości225ml) i olejek, szybko zagniatamy ciasto i schładzamy je  w lodówce 30minut
  • ze schłodzonego ciasta formujemy rulon grubości palca
  • rulon smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy  cukrem oraz migdałami i kroimy go na kawałki 4-5 cm
  • paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC


Źródło: Książka Ikea  „ Fika”



5 komentarzy:

  1. Świetne! Ile sztuk wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o joj niestety nie pamiętam ale na zdjęciu jest plastikowy pojemnik i ciasteczek było jakieś 1 1/2 tego pojemnika ,niestety sztukowo nie pamięta, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! W takim razie ilość idealna raczej będzie : )

      Usuń