poniedziałek, 7 października 2013

CIASTECZKA DYNIOWO - KORZENNE

Nie ma jak zapach przypraw korzennych unoszących się podczas pieczenia. Ciasteczka które  tym razem proponuję to ciasteczka dyniowe, wzbogacone o  nutę  imbiru, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Są miękkie , pyszne i szybkie w wykonaniu. Gorąco polecam :)



Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki  mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki margaryny
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka nie za gęstego przecieru dyniowego( ewentualnie ¾ gęstego przecieru dyniowego dopełnionego  wodą tak aby uzyskać pełną szklankę)
  

Wykonanie:
  • w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki  oprócz cukru czyli mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki oraz sól
  • w drugim naczyniu masło miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy dynię i mieszamy
  • do suchy składników dodajemy mokre i całość jeszcze raz  mieszamy
  • z ciasta odrywamy kawałeczki  ciasta wielkości orzacha włoskiego( możemy nakładać ciasto łyżką) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie każde spłaszczając, zostawiamy spore odstępy
  • pieczemy  około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.




Źródło: http://pysznadieta.blogspot.com/2013/04/miekkie-ciastka-dyniowe_21.html

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. nic dodać nic ująć :) tak to są naprawdę dobre ciasteczka :)

      Usuń
  2. Ależ musiały pachnieć... Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie ciacho do herbatki, u mnie dziś też dyniowo czyli dynia pieczona w ziołach(,kuchnia lidla,), takie ciasteczka muszę również wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj, naprawdę warto :) hmm zaciekawiłaś mnie tą dynią pieczoną w ziołach brzmi bardzo apetycznie :)

      Usuń
  4. Pycha! Dodałam jeszcze garść siekanych orzechów i ...jajko, bo obawiałam się, że go tu brakuje (pewnie nie, ale nie wytrzymałam). Będzie moim ulubionym jesiennym przepisem.

    OdpowiedzUsuń