wtorek, 26 listopada 2013

BABKA PIERNIKOWA

Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu babka korzenna / piernikowa , przepis znalazłam parę lat temu  na jednym z opakowań przyprawy do pierników i zawsze do niego wracam w okresie jesienno-zimowym. Gorąco polecam:)


Składniki:
  • 100g miękkiej margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g płynnego miodu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • ½ szklanki kwaśniej śmietany
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 40g domowej przyprawy  do pierników( 1 opakowanie )
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • dodatkowo można dodać orzechy, suszone owoce itp

Wykonanie:
  • białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, odstawiamy
  • margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli żółtka, płynny miód, 1 łyżkę zimnej wody, śmietanę, przesianą mąkę, kakao oraz sodę, całość miksujemy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą,  do ciasta można dodać  oprószone mąką owoce suszone , bakalie itp
  • na koniec  do ciasta dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy
  • gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej (długość około 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC



Źródło: Opakowanie przyprawy do piernika Dr. Oetker

10 komentarzy:

  1. Cudny ma kolor, musiała pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak rewelacja tym bardziej, że użyłam domowej przyprawy do pierników która była tą przysłowiową kropką nad i , gorąco pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Zrobię sobie taką!
    I zjem całą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :P noooo to Ci powiem konkret ale za to jaki pyszny :)

      Usuń
  3. Dzis ją zrobiłam. Nie wiem dlaczego, ale trochę mi opadła... może z powodu za dużej ilości suszonych śliwek w środku... W każdym bądź razie babka jest pyszna, wilgotna i ma wspaniały aromat. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń