wtorek, 3 grudnia 2013

PIERNIK BEZ MIODU

Tym razem proponuje Wam piernik bez miodu, który cudnie wyrasta, nie jest suchy i genialnie smakuje, przepis znalazłam w starych zapiskach i aż  dziw, że dopiero teraz ujrzał światło dzienne, gorąco polecam :)

 
Składniki:
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 40g  domowej  przyprawy do pierników (1 opakowanie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • ⅓ szklanki suszonej śliwki (można więcej)
  • ⅓ szklanki rodzynek (można więcej)
  • 2-3 łyżeczki  kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • garść dowolnych orzechów u mnie migdały
 
Polewa czekoladowa:
  • 100g śmietanka kremówka
  • 100g czekolady( pół na pół mleczna i gorzka)
  • 1 łyżka masła


 Wykonanie:
  • margarynę, cukier, mleko oraz kakao wkładamy do garnka i roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia
  • do zimnej masy dodajemy pozostałe składniki czyli przesianą mąkę razem ze sodą,  przyprawę do pierników, jako, powidła, pokrojone suszone śliwki, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz orzechy, całość mieszamy lub delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera
  • ciasto przekładamy do keksówki ( około26x12) wyłożonej papierem do  pieczenia , pieczemy około 60minut do suchego patyczka w temperaturze 200ºC.
  • zimny piernik, polewamy czekoladową polewą*

*Czekoladowa polewa:
  • śmietankę kremówkę oraz  czekoladę podgrzewamy do chwili kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy  masło, całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia,   cały piernik smarujemy polewą. Dużym plusem tej polewy jest to, że jest elastyczna i lśniąca.




Inspiracja: stary wycinek z gazety, obstawiam że 98’ ;)

6 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda w przekroju i nie tylko :)
    Takie wycinki z gazet fajnie trzymać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę nie spodziewałam się, że w starych zeszytach, aż tyle świetnych przepisów mam pochowanych:) takie skarby tylko przy porządkach przedświątecznych można odnaleźć :P gorąco pozdrawiam :) ps zazdroszczę pomysłów śniadaniowych :)

      Usuń
  2. Wygląda bosko, ta polewa taka błyszcząca... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polewa to strzał w 10, idealna do wszystkich ciast :) gorąco pozdrawiam i dziękuję :D

      Usuń