wtorek, 17 grudnia 2013

PIERNIK ODCHUDZONY (ORKISZOWY)

Piernik jest prosty, zdrowy i szybki w wykonaniu. Pięknie pachnie pomarańczą oraz przyprawami korzennymi ,a całość najeżona jest suszonymi owocami i jest równie smaczny jak piernik tradycyjny z tym, że ten jest zdrowszy i odchudzony , pychota. Gorąco polecam i zachęcam :)
 
Składniki:
  • 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej razowej
  • ½  szklanki  brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki  domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • skórka starta z 1  pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ⅔ szklanki  zimnej wody
  • 2 jajka
  • ¼  szklanka oleju
  • +/- 150 g suszonych owoców ( rodzynki, orzechy, owoce goi, suszona śliwka, morele itp.)
Wykonanie:
  •  wszystkie składniki czyli mąkę orkiszową, brązowy cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, cynamon, kakao, skórkę starta z pomarańczy, ekstrakt wanilii, wodę, jajka, olej oraz suszone owoce wkładamy do jednej miski i całość mieszamy do połączenia składników,
  • ciasto przekładamy do formy (26x20)lub małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.





Inspiracja: http://kotlet.tv/swiateczny-piernik-razowy

10 komentarzy:

  1. Twoje ciasto piernikowe prezentuje się wspaniale :]]
    Ale dlaczego twierdzisz, że jest zdrowsze od 'normalnego' tradycyjnego piernika?_?
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję:)
    a dlaczego tak twierdzę? Ponieważ zamiast białej mąki jest mąka orkiszowa która "Obfituje w duże ilości niezbędnych składników odżywczych: białek, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin i biopierwiastków. Posiada wiele właściwości zdrowotnych: dostarcza sił witalnych, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia krążenie, dobrze wpływa na serce, przydaje się w leczeniu anemii. Zboże w naturalny sposób polepsza również nasze samopoczucie", dodatkowo zamiast tradycyjnego cukru dodałam brązowy i tu kolejne zalety :
    jest zdrowszy od cukru białego; ma dużą zawartość składników odżywczych takich jak: żelazo, wapń, potas, fosfor oraz magnez, czego nie można powiedzieć o cukrze białym i jest cukrem nierafinowanym, dlatego zawiera w swoim składzie tak wiele składników odżywczych.
    No i dodatkowo najeżyłam go suszonymi owocami i orzechami więc według mnie jest zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego piernika który pieczemy często na białej mące, dodajemy biały przetworzony cukier jak również często również dodaje się do pierników bakalie które są skąpane w cukrze. Więc według mnie w smaku moja propozycja nie odbiera od oryginału ale za to jest zdrowsza :) Gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, pod tym względem... dziękuję za wyczerpującą szybką odpowiedź :]
      Akurat kompletuję przepisy na dobrocie na święta i właśnie poszukuję takiej zdrowej alternatywy...
      Tak się właśnie tylko zastanawiałam jeszcze, czy razowa mąka orkiszowa ma jakiś konkretny smak w wypiekach? Coś jak np. mąka gryczana? Nie chciałabym, żeby przez przyprawy korzenne przebijał się wyraźny dziwny posmak 'czegoś' ^^''
      Myślisz, że można zastąpić tę mąkę razową mąką także orkiszową, ale białą? *ostatecznie co za dużo błonnika to też niedobrze, a u mnie w domu w głównych posiłkach jest go wystarczająco*
      (przepraszam, że tak zamęczam ;P)

      Usuń
    2. kurcze nie wiem jak smakuje mąka gryczana ale orkiszowa którą użyłam była bardzo delikatna i nie dawała żadnego posmaku jak np mąka owsiana która ma taką specyficzną goryczkę( trudno mi to określić). Ale bezpieczną mąką też jest mąka wieloziarnista i biała orkiszowa też będzie ok, jeżeli jeszcze masz pytania to śmiało , nie krępuj się :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystko co jest orkiszowe :) Ten przepis na pewno wypróbuję niedługo :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ,jestem pewna, że będzie Ci smakował :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  4. A ja lubię wszystkie pierniki i te odchudzone i nieodchudzone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he he doskonale to rozumie bo też kocham wszystko co piernikowe i to nie tyko w okresie świąt ;)

      Usuń
  5. Witam - a ja dopiszę, z tego co wiem, mąka orkiszowa ma w miarę niski IG i nadaje się dla cukrzyków:)

    OdpowiedzUsuń