niedziela, 1 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNA ROLADA CZEKOLADOWA

Bardzo prosta i pyszna rolada z nadzieniem śmietanowo- orzechowym w wersji świątecznej,  ciasto jest puszyste ,a krem delikatny śmietanowy z orzechami , zachęcam i polecam nie tylko na święta :)

 
 Składniki:
  • 4 duże jajka ( podzielone na żółtka i białka)
  • ½   szklanki  drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu wanilii
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • ¾ szklanki śmietanki 36%
  • ½ szklanki prażonych  i posiekanych orzechów laskowych

Polewa ( nie koniecznie):
  • 200g gorzkiej/mlecznej czekolady , można pół na pół według uznania
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia ciasta


 Wykonanie:

Nadzienie:
  • zimną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej posiekane orzechy, całość delikatnie mieszamy
 Ciasto:
  • żółtka ubijamy z cukrami, aż powstanie kremowa masa,
  • do masy dodajemy teraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksujemy
  • ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy ją ciasta, całość delikatnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do180ºC
  • ciepłe ciasto przekładamy na wilgotny ręcznik, posypany cukrem pudrem, ściągamy papier i zwijamy ciasto w roladę, odstawiamy do ostygnięcia
  • zimne ciasto staramy się delikatnie rozwinąć i smarujemy je  śmietanowo-orzechowym kremem, zachowując margines 2,5 cm, ponownie rolujemy, następnie roladę  smarujemy polewą czekoladową* a gdy polewa zastygnie posypujemy cukrem pudrem.
* powiem tak przepis na polewę którą podałam jest taki jak w książce, jednak minusem jej jest to, że bardzo się łamie i kruszy podczas krojenia co uniemożliwia ładne podanie rolady, więc nie koniecznie polecam akurat tą polewę najlepiej zastąpić ją inną lub tylko oprószyć cukrem pudrem.






Źródło: Książka C.Bardi "Ciasta"

26 komentarzy:

  1. Ach to orzechowe nadzienie...pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) i polecam bo rolada jest pyszna :)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo świątecznie i śnieżnie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna zimowa sceneria z roladą w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna rolada musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne zdjęcia a i wypiek również znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne zdjecie...a rolada musi być przepyszna ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jest pyszne i dużym plusem jej jest to ,że nie jest ciężka jak to lubi być w ciastach z nadzieniem, polecam i dziękuję :) :) :)

      Usuń
  8. Niesamowite zdjęcia, niezwykle nastrojowe i bardzo świąteczne (i zimowe). Rolada wspaniale wygląda (jeszcze nigdy sama nie robiłam). :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję , bardzo miło jest czytać takie komentarze :) gorąco polecam bez problemu dasz sobie radę z jej zrobienie :)

      Usuń
  9. Wspaniale ciasto i bardzo piekne zdjecia:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale, bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń