środa, 12 lutego 2014

MUFFINY PĄCZKOWE

Jak na muffiny przystało są  proste i szybkie w wykonaniu, bardzo ładnie wyrastają, delikatnie pachną cynamonem, gałką i kardamonem, a cukier w którym zostały obtoczone muffny mile chrupie oczywiście można go zastąpić drobniejszym cukrem. Z podanej ilości wychodzi 8-9 sztuk. Gorąco polecam :)

 
Składniki:
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • 60-80g roztopionego masła
  • ½ szklanki cukru ( a użyłam brązowego ale autorka pisze żeby użyć drobnego białego cukru ale to już według uznania)
  • 1 łyżka cynamonu


Wykonanie:
  • w jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz szczyptę soli
  • w drugim naczyniu mieszamy mleko, olej oraz jajko, łączymy zawartość obu naczyń tylko do połączenia składników
  • silikonowe foremki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości,  pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotowe i ciepłe  muffiny zamaczamy w maśle, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.





Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-jak-paczki-doughnut-muffins

3 komentarze: