niedziela, 13 kwietnia 2014

BABKA CZEKOLADOWO JOGURTOWA

Prosta i smaczna babka  na każdą porę roku, bardzo ładnie wyrasta , jest mięsista   i nie zbita. Gorąco polecam :)


 Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125g miękkiego masła
  • ¾ do 1 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 szklanka jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
 

Wykonanie:
  • mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól mieszamy razem i odstawiamy
  • masło oraz cukier ubijamy na jasną masę, dodajemy po kolei jajka  oraz ekstrakt wanilii
  • następnie dodajemy na przemiennie mieszankę mąki oraz jogurt, miksujemy  do połączenia składników
  • ciasto przekładamy do keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wyspanej np. bułką tartą lub kaszą manną
  • pieczemy około 50minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170ºC  ( choć autor wskazuje użycie temperatury 150 ºC )
  • gotową babkę studzimy można oczywiście posypać ją cukrem pudrem lub polać roztopioną czekolad.




Źródło: http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/03/Babka-czekoladowa-na-jogurcie.html

2 komentarze: