czwartek, 29 maja 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z LODÓWKI Z TRUSKAWKAMI I POSYPKĄ

Ciasto jest pyszne, cudnie wyrasta, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, idealne do zabrania ze sobą na wypad za miasto czy  spotkanie ze znajomymi w ogródku. Ja dodałam truskawki ale można dodać inne owoce które lubicie bo z każą owocową wersją będzie pyszne. Ciasto to upiekłam z czystej ciekawości bo zaciekawiło mnie fakt ,że ciasto do wyrośnięcia wkłada się do lodówki a nie odstawia się w ciepłe miejsce.
Z podanej ilości wychodzą dwie  duże blaszki ciasta lub jedna duża, polecam zatem zrobić ciasto z połowy składników. Gorąco zachęcam i polecam :)


Składniki:
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 70 g  świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 250g ( kostka) roztopionej margaryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • dowolne owoce ja użyłam truskawek 
Kruszonka:
  • 200g mąki pszennej
  • 80g cukru pudru
  • 120g miękkiego masła
  • ziarenka z ½ laski wanilii 
Kiedy ciasto rośnie w lodówce, warto przygotować  już kruszonkę. Ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, masła oraz ziarenek wanilii zagniatamy  kruszonkę  którą również schładzamy w lodówce.


Wykonanie:
  • do śmietany dodajemy roztarte drożdże oraz łyżkę cukru, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut
  • w między czasie jajka ucieramy z cukrem, odstawiamy
  • do dużej miski przesiewamy mąkę do której dodajemy wszystkie składniki czyli masę jajeczną, roztopioną letnią margarynę, mleko, wyrośnięte drożdże oraz ekstrakt wanilii wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, gotowe przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na około 3 godziny do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie zagniatamy, a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blachy ( 38x26), na wierzchu układamy gęsto truskawki , które następnie posypujemy kruszonką, tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 60minut.




Źródło: http://www.poezja-smaku.pl/zimna-drozdzowka/

7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Korzystam z podobnego przepisu, ale używam rabarbaru.
    Zapraszam do mnie http://m-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o z rabarbarem jeszcze tego drożdżowca nie robiłam, dobry pomysł :) a na bloga na pewno wpadnę :) pozdrawiam Kasia

      Usuń
  2. Zazdroszczę takiej drożdżówki i to jedzonej na świeżym powietrzu, na słońcu, jak widać. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja często wkładam połowę ciasta drożdżowego lub na chleb do lodówki "na jutro", zawsze działa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuję za zaproszenie :) gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń