poniedziałek, 19 maja 2014

CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ

Przepis odkryłam parę lat temu na stornie Moje wypieki  i na chwilę obecną jest to nr 1 wśród ciast z jabłkami ,a co najważniejsze jabłecznik jest pyszne i proste w wykonaniu, no i ta pianka bezowa, pycha, gorąco polecam :)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 220g masła
  • 5 jajek ( osobno żółtka i białka)
  •  ¾ do 1 szklanki cukru do bezy
  • 1 ½ kg jabłek ( obranych i pociętych  plasterki  lub można użyć gotowych jabłek ze słoika wtedy jeden duży słoik  wystarczy)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • można dodatkowo  do jabłek dodać cynamon i kardamon ale nie jest to konieczne ja dodaję bo lubię :)

Wykonanie:
  • z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, masła oraz żółtek zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i schładzamy w  lodówce przed 2-3 godziny
  • gotowe ciasto, rozwałkowujemy , blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( około 25 x 35cm ) przenosimy do niej ciasto, które nakłuwamy widelcem i wkładamy je  na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170ºC
  •  kiedy ciasto się podpieka ubijamy na sztywno pianę z białek z cukrem,
  • podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą ( pochłonie nadmiar soku z jabłek), następnie wykładamy jabłka, (które można posypać szczyptą  mieszanki cynamonu i kardamonu)  które przykrywamy ubitą pianą z białek
  • całość pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do  170ºC.



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/jablecznik-z-pianka

11 komentarzy:

  1. Proste i smakowite ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tradycyjnie w prostocie siła :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. mnnniaaaam! jakie to musi być PRZEpyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dla mnie ideał ciasta z jabłkami do którego często powracam :)

      Usuń
  3. Mmm, niezwykle kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pytanie - ile to znaczy szklanka? Bo różnie się to interpretuje :) 200 czy 250?

    OdpowiedzUsuń
  6. Piec z temoobiegiem czy tylko dół?

    OdpowiedzUsuń