Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 220g masła
- 5 jajek ( osobno żółtka i białka)
- ¾ do 1 szklanki cukru do bezy
- 1 ½ kg jabłek ( obranych i pociętych plasterki lub można użyć gotowych jabłek ze słoika wtedy jeden duży słoik wystarczy)
- 2-3 łyżki bułki tartej
- można dodatkowo do jabłek dodać cynamon i kardamon ale nie jest to konieczne ja dodaję bo lubię :)
Wykonanie:
- z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, masła oraz żółtek zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przed 2-3 godziny
- gotowe ciasto, rozwałkowujemy , blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( około 25 x 35cm ) przenosimy do niej ciasto, które nakłuwamy widelcem i wkładamy je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170ºC
- kiedy ciasto się podpieka ubijamy na sztywno pianę z białek z cukrem,
- podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą ( pochłonie nadmiar soku z jabłek), następnie wykładamy jabłka, (które można posypać szczyptą mieszanki cynamonu i kardamonu) które przykrywamy ubitą pianą z białek
- całość pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/jablecznik-z-pianka
Proste i smakowite ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńtradycyjnie w prostocie siła :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńmnnniaaaam! jakie to musi być PRZEpyszne!
OdpowiedzUsuńtak dla mnie ideał ciasta z jabłkami do którego często powracam :)
UsuńMmm, niezwykle kuszące :)
OdpowiedzUsuńw takim razie bardzo kuszę i polecam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPytanie - ile to znaczy szklanka? Bo różnie się to interpretuje :) 200 czy 250?
OdpowiedzUsuń250 , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiec z temoobiegiem czy tylko dół?
OdpowiedzUsuńbez termoobiegu,góra dół
Usuń