Składniki na około 12
szt:
- 20g świeżych drożdży
- 125g cukru ( z tej ilości 1 łyżka idzie do rozczynu)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 340g mąki pszennej ( z tej ilości 1 łyżka idzie do rozczynu)
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50g masła
Dodatkowo na
nadzienie:
- 1 ½ do 2 szklanek jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
- zaczynamy od zrobienia rozczynu, do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 20-30 minut
- do miski dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko oraz sól, wlewamy rozczyn i resztę mleka, wszystko mieszamy za pomocą miksera, pod koniec mieszania dodajemy rozpuszczone masło, całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie trzeba delikatnie podsypujemy mąką, gotowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy , a następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 5mm, następnie kroimy ciasto w kwadraty o boku 7 -8cm ( ale nie ma problemu jeżeli zrobicie dużo większe jagodzianki )
- gotowe kwadraty nadziewamy nadzieniem jagodowym ( około 2 łyżki) i zlepiamy ciasto formując podłużną jagodziankę
- gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia,
- wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozbełtanym białkiem, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170ºC (w oryginale było 160 ºC)
- gotowe jagodzianki lukrujemy.
Źródło: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/jagodzianki-6575/#.U86E67E8r6O
Mmmm, jakie puchate i apetyczne jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńJagodzianki widzę dzisiaj po raz kolejny, koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
o tak, nie ma jak domowe jagodzianki :)
UsuńMmm, uwielbiam :) Twoje są przecudne :)
OdpowiedzUsuń:* dziękuję
Usuńjagodzianki w TWOIM wykonaniu prezentują się pięknie...mam w planach na ten tydzień :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuńcheck these guys out her latest blog straight from the source Ysl replica view publisher site replica ysl
OdpowiedzUsuń