niedziela, 28 grudnia 2014

KRAJANKA KOKOSOWO - LIMONKOWA



 
Składniki na ciasto:
  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 100g miękkiego masła
Masa kokosowo - limonkowa:
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki wody
  • skórka starta z 1 limonki
  • 200g wiórków kokosowych
  • około ½ słoika dowolnej konfitury

Wykonanie:
Ciasto:
  • ze wszystkich składników czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, jajka, wody i masła zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, którą zawijamy w folię i schładzamy je lodówce 1 godzinę
  • schłodzone  ciasto rozwałkowujmy  i przekładamy na blaszkę (30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia , smarujemy je konfiturą np. wiśniową
  • na warstwie konfitury  rozprowadzamy przestudzoną masę kokosowo – limonkową*
  • pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175°
  • gotowe ciasto studzimy, dopiero zimne kroimy w paski 3x6cm
*Masa kokosowo – limonkowa:
  • do rondla wkładamy masło, cukier, cukier waniliowy i wodę,  podgrzewamy  na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, następnie dodajemy startą skórkę z limonki  i wiórki kokosowe, wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników, ściągamy z gazu i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia





Źródło:  Książka Dr. Oetker „ Szkoła pieczenia”

4 komentarze:

  1. przepisem jestem zachwycona - bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) kruche ciacho i do tego kokos z nutą limonki , pychota :)

      Usuń