Składniki
na ciasto:
- 225g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 100g miękkiego masła
Masa
kokosowo - limonkowa:
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki wody
- skórka starta z 1 limonki
- 200g wiórków kokosowych
- około ½ słoika dowolnej konfitury
Wykonanie:
Ciasto:
- ze wszystkich składników czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, jajka, wody i masła zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, którą zawijamy w folię i schładzamy je lodówce 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkowujmy i przekładamy na blaszkę (30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia , smarujemy je konfiturą np. wiśniową
- na warstwie konfitury rozprowadzamy przestudzoną masę kokosowo – limonkową*
- pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175°
- gotowe ciasto studzimy, dopiero zimne kroimy w paski 3x6cm
*Masa
kokosowo – limonkowa:
- do rondla wkładamy masło, cukier, cukier waniliowy i wodę, podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, następnie dodajemy startą skórkę z limonki i wiórki kokosowe, wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników, ściągamy z gazu i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia
Źródło:
Książka Dr. Oetker „ Szkoła pieczenia”
przepisem jestem zachwycona - bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobrze smakuje, polecam :)
UsuńMmm, musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńtak :) kruche ciacho i do tego kokos z nutą limonki , pychota :)
Usuń