Składniki na około 40szt:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki zmielonych goździków
- 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ( dałam mniej)
- 165 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru ( ⅓ dodajemy do ciasta, reszta posłuży do obtoczenia ciasteczek)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ¼ szklanki ciemnego rumu
Wykonanie:
- do miski dodajemy obie mąki, sól, cynamon, goździki oraz starą gałkę muszkatołową, wszystko mieszamy i odstawiamy
- w drugiej misce ucieramy masło z ⅓ szklanki cukru pudru na puszystą masę
- następnie do masy dodajemy ekstrakt wanilii i po łyżce rum, cały czas ucierając na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli suche składniki, miksujemy
- gotową masę dzielimy na dwie części, dla ułatwienia układamy je na dwóch kawałkach papieru do pieczenia, formujemy dwa podłużne wałki o grubości 3-3 ½ cm, zawijamy je w papier i wkładamy do zamrażalki na 40 minut, po tym czasie wałki ciasta wyciągami i kroimy na plastry około 4mm, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jak najszybciej wkładamy je do piekarnika, ciasteczka pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 180°C
- upieczone ciasteczka odstawiamy na 10 minut, następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w pozostałym cukrze pudrze
- ciasteczka przechowujemy w puszce do 7dni
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/zimowe-maslane-ciasteczka-z-rumem
Wygladaja pieknie. Same zdjecia kusza bardzo mocno ;-)
OdpowiedzUsuńhihi staram się z całych sił aby zdjęciami zachęcić do przetestowania kolejnych przepisów :)
UsuńPięknie wyglądają oprószone cukrem pudrem, idealnie zimowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńoj tak idealne na zimę :)
Usuńostatnio je robiłam i są przepyszne! Całkiem inne niż wszystkie. Bardzo kruche i aromatyczne. Teraz czas na inne ciasteczka z Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że ciacha smakowały, mam nadzieję, że inne również przypadną Ci do gustu:D gorąco pozdrawiam :)
Usuń