sobota, 17 stycznia 2015

KEKS CHAŁWOWY



Składniki:
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30/36%
  • skórka  otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki whisky ja użyłam ciemny rum
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku  do pieczenia
  • 200g chałwy
  • 150g śliwek suszonych
  • 100g orzechów nerkowca ja użyłam włoskie
Dodatkowo:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki kremówki
  • garść orzechów włoskich
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia,  ściągamy z  gazu , dodajemy do niej posiekaną czekoladę, mieszamy  tak długo, aż czekolada się rozpuści.


Wykonanie:
  •  jajka ubijamy na jasną pianę razem z  cukrem i cukier waniliowy
  • do masy  jajecznej dodajemy śmietankę, startą skórkę z cytryny oraz whisky lub rum, całość mieszamy
  • następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy
  • na koniec dodajemy pokruszoną chałwę, posiekane śliwki oraz orzechy, masa na tym etapie jest bardzo gęsta ale da się wszystko ładnie ze sobą połączyć
  • ciasto przekładamy do keksówki  ( 11x32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wyspanym mąką, pieczemy około 50- 60 minut ( ja piekłam ciasto dłużej o  jakieś 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 175°C, warto sprawdzić ciasto patyczkiem,
  • gotowe ciasto studzimy, następnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.





Źródło: ulotka Lidl

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, a z chałwą musiał właśnie tak smakować :) A orzechy włoskie i śliwki suszone także uwielbiam, więc zrobię może coś podobnego w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od jakiegoś czasu ciekawił mnie ten przepis i naprawdę nie żałuję , keks warty upieczenia :)

      Usuń
  2. Mogę się poczęstować...? Musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) mnie ten keks w pełni smakowo porwał: :)

      Usuń
  3. A nie jest zbyt słodki i bo i cukru sporo i chałwa? ale przyznaję,że kusi ogromnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dziwo nie ,choć dodając taką ilość cukru łamałam się czy jej nie zmniejszyć, w sumie zawsze można dodać mniej cukru i będzie to bezpieczniejsze.

      Usuń