- 3 jajka
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30/36%
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki whisky ja użyłam ciemny rum
- 210 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g chałwy
- 150g śliwek suszonych
- 100g orzechów nerkowca ja użyłam włoskie
Dodatkowo:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100ml śmietanki kremówki
- garść orzechów włoskich
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z
gazu , dodajemy do niej posiekaną czekoladę, mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.
Wykonanie:
- jajka ubijamy na jasną pianę razem z cukrem i cukier waniliowy
- do masy jajecznej dodajemy śmietankę, startą skórkę z cytryny oraz whisky lub rum, całość mieszamy
- następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy
- na koniec dodajemy pokruszoną chałwę, posiekane śliwki oraz orzechy, masa na tym etapie jest bardzo gęsta ale da się wszystko ładnie ze sobą połączyć
- ciasto przekładamy do keksówki ( 11x32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wyspanym mąką, pieczemy około 50- 60 minut ( ja piekłam ciasto dłużej o jakieś 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 175°C, warto sprawdzić ciasto patyczkiem,
- gotowe ciasto studzimy, następnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.
Wygląda przepysznie, a z chałwą musiał właśnie tak smakować :) A orzechy włoskie i śliwki suszone także uwielbiam, więc zrobię może coś podobnego w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu ciekawił mnie ten przepis i naprawdę nie żałuję , keks warty upieczenia :)
UsuńMogę się poczęstować...? Musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńtak :) mnie ten keks w pełni smakowo porwał: :)
UsuńA nie jest zbyt słodki i bo i cukru sporo i chałwa? ale przyznaję,że kusi ogromnie:)
OdpowiedzUsuńo dziwo nie ,choć dodając taką ilość cukru łamałam się czy jej nie zmniejszyć, w sumie zawsze można dodać mniej cukru i będzie to bezpieczniejsze.
Usuń