wtorek, 20 stycznia 2015

RÓŻE KARNAWAŁOWE

Jak karnawał to róże karnawałowe  :) Czyli  faworki w kształcie róży, posypane cukrem pudrem i z dodatkiem konfitury wiśniowej, która świetnie współgra smakowo i wizualnie :) Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych faworków.


Składniki ( +/- 15 szt):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 150ml śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • konfitura wiśniowa

Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, żółtek, śmietany, spirytusu i soli zagniatamy gładkie ciasto może to potrwać nawet 10-15 minut, po tym czasie zawijamy ciasto w folię i wkładamy  do  lodówce  na 30 minut
  • schłodzone ciasto polecam podzielić na pół, jedną część zostawiamy w lodówce, natomiast drugą  wałkujemy  bardzo cienko na blacie wysypanym mąką i wycinamy kółka o trzech średnicach ( duże, średnie i małe) , brzegi kółek delikatnie nacinamy i  układamy jedno na drugim, zaczynając od dużego kółka, następnie średnie i małe, środek ściskamy palcami, tak aby trzy warstwy ładnie nam się skleiły
  • róże kładziemy na gorący olej , najmniejszym kółkiem do dołu i smażymy z oby stron na złoty kolor, gotowe wyjmujemy i  odsączamy na ręczniku papierowym
  • zimne róże posypujemy cukrem pudrem ,a na środek wkładamy konfiturę wiśniową.






Źródło: ulotka Lidla

4 komentarze:

  1. piękne te róże! cukier puder i konfitura to przysłowiowa kropka nad i :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Nigdy jeszcze nie robiłam takich w kształcie róży, na te nie mogę się napatrzeć :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nigdy wcześniej ich nie robiłam i byłam bardzo ciekawa tych róż, może trochę zabawy z nimi ale za to ładnie się prezentują i dobrze smakują :)

      Usuń