Składniki
(12-14 szt) :
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 7 daktyli bez pestek ( około 100g)
- 30g mąki kokosowej
- 50g płatków owsianych
- 50g orzechów pekan lub włoskich
Wykonanie:
- kasze jaglaną płuczemy pod zimną wodą ,następnie przekładamy do garnka i zalewamy 1 ½ szklanki wody, doprowadzamy kaszę do wrzenia , następnie zmniejszamy gaz i gotujemy 12-15 minut,
- ugotowaną kaszę oraz daktyle blendujemy na gęsty krem
- do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę kokosową, płatki oraz posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy do max 1 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C około 30-35 minut.
Źródło: http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciasteczka-z-kaszy-jaglanej-bezglutenowe-i-weganskie/
takie ciasteczka to jedne z moich ulubionych!
OdpowiedzUsuń:) :) :)też lubię bardzo tego typu ciasteczka :)
Usuńmmm pychotka !
OdpowiedzUsuńdokładnie :), idealne na małą przekąskę :)
UsuńŚwietne ciacha :)
OdpowiedzUsuńi do tego zdrowe i szybkie w wykonaniu :)
Usuńcudowności! już sobie zapisuję :)
OdpowiedzUsuń:) :) :) mam nadzieję, że będą smakowały :)
UsuńJakiego składnika można użyć zamiast daktyli? I czy zamiast mąki kokosowe można użyć innej mąki lub wiórków kokosowych?
OdpowiedzUsuńsupreme new york
OdpowiedzUsuńwestbrook shoes
golden goose sneakers
moncler jackets
kyrie 6
jordan shoes
curry shoes
paul george shoes
kd13
jordan 12