piątek, 15 maja 2015

CIASTECZKA Z KASZY JAGLANEJ- wegańskie

Bardzo proste w wykonaniu ciasteczka na bazie kaszy jaglanej. Słodyczy dostarczają im daktyle, jednak osoby które lubią bardziej słodkie ciasteczka mogą śmiało dodać np. miód lub inne  słodziwo. Przepis pochodzi z bardzo fajnej strony  www.facetikuchnia.com.pl, którą polecam.



Składniki (12-14 szt) :
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 7 daktyli bez pestek ( około 100g)
  • 30g mąki kokosowej
  • 50g płatków owsianych
  • 50g orzechów pekan lub włoskich

Wykonanie:
  • kasze jaglaną płuczemy pod zimną wodą ,następnie przekładamy do garnka i zalewamy 1 ½ szklanki wody, doprowadzamy kaszę do wrzenia , następnie zmniejszamy gaz i gotujemy 12-15 minut,
  • ugotowaną kaszę oraz daktyle blendujemy na gęsty krem
  • do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę kokosową, płatki oraz posiekane orzechy, całość  dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy do max 1 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C około 30-35 minut.





Źródło: http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciasteczka-z-kaszy-jaglanej-bezglutenowe-i-weganskie/

9 komentarzy:

  1. takie ciasteczka to jedne z moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :)też lubię bardzo tego typu ciasteczka :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dokładnie :), idealne na małą przekąskę :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. i do tego zdrowe i szybkie w wykonaniu :)

      Usuń
  4. cudowności! już sobie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Usuń
  5. Jakiego składnika można użyć zamiast daktyli? I czy zamiast mąki kokosowe można użyć innej mąki lub wiórków kokosowych?

    OdpowiedzUsuń