Składniki na ciasto ( blacha 35x45cm):
- 350g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 16g cukru waniliowego
- 250g maślanki
- 100g oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 ½ kg jabłek np. szara reneta, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
- 200g rabarbaru , pokrojonego w drobną kostkę
Kruszonka
- 90g mąki pszennej
- 60g cukru
- 16g cukru waniliowego
- 70g masła
- brązowy cukier do posypania wierzchu ciasta
Ze wszystkich składników czyli mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zagniatamy
kruszonkę.
Wykonanie:
- do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
- do mąki dodajemy pozostałe składniki tj. cukier, cukier waniliowy, maślankę, olej i jajka, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą,
- na wierzchu ciasta rozsypujemy pokrojone jabłka i rabarbar, a następnie całość posypujemy kruszonką i brązowym cukrem
- ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez pierwsze 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 10 minut
Źródło : http://kuchnialidla.pl/product/brytyjski-placek-na-maslance
Apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńo tak, dla mnie bomba :) polecam :)
Usuń