- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru ( dałam mniej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli ( dałam mniej)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka 2% z dodatkiem 2 łyżeczek octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki oleju np. rzepakowego
- 2-3 szt rabarbaru pokrojonego na 0,5 cm kawałki
Dodatkowo na wierzch :
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ szklanki brązowego cukru
Wszystkie składniki
ze sobą mieszamy
- w jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól
- w drugiej mokre czyli jajko, mleko z octem, ekstrakt waniliowy oraz olej
- zawartość obu misek łączymy ze sobą ,następnie dodajemy drobno pokrojony rabarbar i całość mieszamy
- ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, po tym czasie wyłączamy piekarnik, ciepłe muffiny smarujemy przygotowaną mieszanką cukru, cynamonu i masła zostawiamy w piekarniku jeszcze 5 minut przy uchylonych drzwiczkach .
Źródło : http://gotujzwojciechem.blogspot.com/2012/05/najlepsze-muffiny-z-rabarbarem.html
tak,gorąco polecam :) są pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe wyglądają te muffinki! *.*
OdpowiedzUsuńZ chęcią porwałabym taką pyszność! :)
hi hi gorąco polecam :D
UsuńPrezentują się świetnie, bardzo dobre zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdodałam tego bloga do mojej listy najlepszych blogów kulinarnych :D
SERDECZNIE ZAPRASZAM
bardzo mi miło :) i dziękuję :) gorąco pozdrawiam Kasia
Usuń