Składniki
( na 16szt):
- 100g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g cukru brązowego trzcinowego
- 50g wiórków kokosowych
- 150 ml mleka kokosowego
- 4 jajka
- dodatkowo w oryginale borówki ja dodałam pokrojone morele suszone
Wykonanie:
- w misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe
- w drugiej ucieramy jajka z mlekiem kokosowym
- do suchych składników dodajemy masę jajeczną oraz pokrojone drobno suszone morele , całość mieszamy, z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy
- ciastka pieczemy na złoty kolor około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło:
http://kingaparuzel.pl/blog/2014/10/ciastka-z-maki-kokosowej/
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSmacznie ♥
OdpowiedzUsuńmąka kokosowa jest cudowna w smaku i zawsze wychodza z niej takie urocze "popękane" wypieki :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) i ten aromat który towarzyszy pieczeniu :)
UsuńUrocze ciasteczka ^^
OdpowiedzUsuńmega kokosowe :)
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
UsuńA gdzie można kupić mąkę kokosową bo jeszcze nie spotkałam się z takim towarem w sklepie?
OdpowiedzUsuńbez problemu w sklepie ze zdrową żywnością ale już w większej ilości marketów na dziale ze zdrową żywnością też już ją można nabyć np w sklepie E. Leclerc.
Usuńa można zamienić cukier trzcinowy na kokosowy?
OdpowiedzUsuńnigdy nie używałam cukru kokosowego jednak wydaje mi się, że nie powinno być problemu :)
OdpowiedzUsuńUtrzeć jajka... bez cukru? jak utrzeć same jajka bom niepewna? :)
OdpowiedzUsuńrozbełtać ( wymieszać) za pomocą np widelca :)
UsuńSa za suche rozwalaja sie. Trzeba dodac czegos tlustego np. Masla orzechowego. Zupelnie lepiej smakuja.
OdpowiedzUsuńz masłem orzechowym jeszcze ich nie robiłam , kiedyś przetestuję.
UsuńCiastka strasznie suche. Nie chcialy sie skleic.po upieczeniu suche jak wior
OdpowiedzUsuńdodalam dodatkowo 1 jajko i olej bo nie chcialy sie skleic.mimo reanimacji ciasto bylo suche😒😒😒
Przepis do poprawki... Nie polecam
zgadzam się z poprzedniczką - strasznie suche, czegoś jest zbyt mało, jakieś zakłócenia w proporcjach.
OdpowiedzUsuńprzepis poprawiłam teraz już powinny ciasteczka wyjść bez problemu
OdpowiedzUsuńwłasnie upiekłam ciasteczka...pachną obłędnie, są pyszne choć troszkę suche ale maczane w jogurcie lub z mlekiem niczego nie można im zarzucić
OdpowiedzUsuńcieszę , że ciacha smakowały :D
UsuńMleko kokosowe to płynne czy mleczko kokosowe? :)
OdpowiedzUsuńchodzi o zmieszane mleko z puszki ( wstrząśnij puszką , aż wszystko się ze sobą połączy) pozdrawiam :)
UsuńCiasteczka są mega! Dodałam chude mleko bez laktozy zamiast mleka kokosowego ,dodałam łyżkę oliwy z oliwek, a w zastępstwie moreli żurawinę suszoną oraz goszka czekoladę 85%. Smakują bardzo dobrze i nie są wcale suche. Super proste i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie :) też przetestuję tą wersję :) pozdrawiam :)
UsuńWitam, da się coś zmodyfikować zeby wyszły chrupiące ? Zrobiłem według proporcji ale niestety troszkę brakuje chrupkości. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCześć, trudno powiedzieć trzeba testować , spróbuj zrobić je cieńsze i może wtedy wyjdą bardziej chrupkie, pozdrawiam Kasia
Usuńmoncler
OdpowiedzUsuńkevin durant shoes
nike sb
yeezy boost 350
off white nike
lebron shoes
kobe shoes
giannis shoes
kd shoes
kobe shoes