Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duża łodyga rabarbaru pokrojona w niewielkie kawałki
- około 40-50g marcepanu pokrojonego w kostkę
Wykonanie:
- do szklanki mleka sojowego dodajemy ocet jabłkowy, odstawiamy na 10 minut, mleko powinno się ściąć
- w jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawiamy
- w drugiej ucieramy cukier z olejem i ekstraktem waniliowym
- do mieszanki utartego cukru powolutku wlewamy ścięte mleko, następnie partiami dodajemy mieszankę mąki (rozkładamy ją na 3 raty) ,całość miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników i braku grudek
- ciasto przekładamy do niewielkiej formy (ja użyłam tortownicę 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i marcepan
- ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C około 25-35 minut do suchego patyczka
- gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło : http://www.jadlonomia.com/2014/05/placek-z-rabarbarem-i-marcepanem.html#more
Mmm, musiało smakować bajecznie :) Połączenie rabarbaru z marcepanem jest naprawdę niezwykle udane :)
OdpowiedzUsuńtak, połączenie idealne :)
UsuńCzy z mlekiem ryżowym lub kokosowym też wyjdzie??
OdpowiedzUsuńwydaje mi się,że nie powinno być problemu w zamianie mleka na np kokosowe,
Usuń