czwartek, 21 maja 2015

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM




Składniki:
  • 160g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g budyniu waniliowego w proszku ( 1 opakowanie)
  • ¾  szklanki cukru ( w oryginale 1 szklanka )
  • 150g jogurtu naturalnego ( najlepszy jest jogurt gęsty np. grecki)
  • 80g roztopionego ostudzonego masła
  • 3 jajka
  • 200g rabarbaru pokrojonego na drobne paseczki
  • dodatkowo cukier puder do posypania ciasta ( niekoniecznie)
Wykonanie:                                                                                                                                  
  • w misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku, odstawiamy
  • w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem do białości, następnie partiami dosypujemy mieszankę mąki, nie przerywając miksowania gdy składniki się połączą dodajemy jogurt i ostudzone roztopione masło
  • na koniec do masy dodajemy pokrojone drobno rabarbar, mieszamy
  • ciasto przekładamy do keksówki ( 25/26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C
  • gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.





Źródło:  http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/06/Ciasto-jogurtowe-z-jablkami.html

10 komentarzy:

  1. Proste, pyszne, niezawodne. Porywam kawałek:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w prostocie siła i smak , polecam :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. szkoda tylko, że rabarbar jest tak krótko ale dopóki jest trzeba się nim w pełni cieszyć :)

      Usuń
  3. Cudowne *.*
    Wygląda tak lekko i do tego ten rabarbar..pycha! ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda i tak jest:), puchate, wilgotne i puszyste z kropką nad i w postaci rabarbaru :) polecam :)

      Usuń
  4. Przepysznie :):) i jeszcze z rabarbarem, zjadłabym z chęcią :):) duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda na cudownie wilgotne, pycha!

    OdpowiedzUsuń