Składniki:
Biszkopt (
forma 25x30cm):
- 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
- ⅔ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Krem
budyniowy:
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 200g miękkiego masła
- 2 łyżki nutelli
- 500g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 x śmietan-fix
Do przełożenia:
- ½ słoiczka powideł śliwkowych
- około 16 szt. herbatników maślanych
- około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych)
Do nasączenia biszkoptu:
- ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej)
- 3 łyżki rumu lub wódki
Dodatkowo:
- ciemne kako do posypania wierzchu ciasta
- wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Biszkopt:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy po kolei żółtka, na koniec do masy delikatnie wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kako , całość mieszamy
- masę przekładamy do formy ( ja użyłam 25x30cm) wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, na około 40 minut
- gotowy biszkopt studzimy
Krem budyniowy:
- żółtka, obie mąki i cukier, miksujemy ze szklanką mleka
- drugą szklankę mleka zagotowujemy , następnie wlewamy mieszankę żółtek, mąki i cukru i zagotowujemy, mieszając żeby budyń się nie przypalił, polecam mieszać rózgą wtedy unikniemy grudek, gotowy budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha który zawsze po wystygnięciu robi się na budyniu)
- masło ucieramy na puch, następnie partiami dodajemy do niego zimy budyń ,a na koniec 2 łyżki nutelii, całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy
Wykonanie kolejność:
- biszkopt nasączamy naparem z kawy i % ( około10-12 łyżek) i wykładamy na niego krem budyniowy
- na kremie układamy warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami i przykrywamy drugą warstwą herbatników
- następnie na warstwie herbatnikowej rozsmarowujemy ubitą śmietanę kremówkę (śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fix’kse,
- ciasto wkładamy na noc do lodówki
- przed podaniem cisto posypujemy ciemnym kako i wiórkami czekoladowymi.
Źródło: http://zmiksowani.pl/przepis/577412
Pysznie wygląda :-) Takiego ciacha jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńteż wcześniej nie znałam tego ciasta ale teraz już wiem , że jeszcze nie jeden raz zagości u mnie w domu tym bardziej, że mąż i teściowa byli nim zachwyceni :)
UsuńCiacho wygląda zjawiskowo ! :)
OdpowiedzUsuń:D bardzo dziękuję
Usuńjak z cukierni, i to nie byle jakiej :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że zdjęcia się podobają :)
UsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziękuję :):):)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie, nawet w tak gorące i prane dni zjadłabym kilka kawałków! Coś dla łasucha, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) w takim razie kuszę i zachęcam do zrobienia tego ciacha :D
UsuńCiacho pyszne,wyszlo rewelacyjnie ,juz zapisane jako stały repertuar.
OdpowiedzUsuńmega się cieszę u mnie też gości często :)
UsuńSuper ciasto. Goście byli zachwyceni. Wbrew pozorom wcale nie jest aż tak słodkie, a rum daje ciekawy posmak. Rozeszło się błyskawicznie, bo nikt nie poprzestał na 1 kawałku :)
OdpowiedzUsuńhi hi bardzo mnie to cieszy ,że Tobie i gościom smakowało :D
UsuńWczoraj robiłam dla dzisiejszych gosci. Wszystkim bardzo smakowało! Nie było żadnych problemów ze zrobieniem go, polecam jedynie do bitej śmietany dodać żelatyny/agaru, bo bez tego może być ciężko kroić. Ja tak zrobiłam i dzięki temu ciasto bardzo zgrabnie się prezentowało :) Na pewno jeszcze będę to ciasto robić dla kolejnych gości.:)
OdpowiedzUsuńAha, dodam tylko, że zamiast powideł dałam dżem porzeczkowy i świenie współgrał z resztą smaków, więc śmiało można go używać w tym przepisie:)
Usuńsuper, cieszę się, że ciacho smakowało. A wersję z dżemem porzeczkowym na pewno przetestuję :) gorąco pozdrawiam
Usuńwitam chcialabym jutro zrobic to ciasto, ale w tortownicy ''malej'' ok 22 cm, mysli Pani ze powinnam zienic proporcje czy bedzie ok? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa bym zmniejszyła proporcje, a najlepiej to użyłam większej tortownicy, pozdrawiam :)
Usuńpysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho troszke zmodyfikowalam masę gdyz nie lubię samej budyniiwej dorzucilam ok.5 lyzek mleka w proszku.wyszlo bardzo dobre. Przepis zapisany.szybko sie robi,gorąco polecam��
OdpowiedzUsuńKorzystacie z internetowych giełd oraz platform inwestycyjnych ? Szukam oraz badam temat i sądzę, że warto skupić się na https://alebib.pl/allianz-market/. Co sądzicie?
OdpowiedzUsuńsupreme new york
OdpowiedzUsuńwestbrook shoes
golden goose sneakers
moncler jackets
kyrie 6
jordan shoes
curry shoes
paul george shoes
kd13
jordan 12
Jedno z lepszych ciast jakie można zrobić samemu :)
OdpowiedzUsuńimportant link dolabuy ysl like it Louis Vuitton fake Bags this replica gucci handbags
OdpowiedzUsuńu0q17p4y89 m6o04p1f71 l5c51p3a89 u6r50b1z69 h1a32s0z87 t2p59v3y88
OdpowiedzUsuń