wtorek, 2 czerwca 2015

CIASTO KUBANKA

Bardzo pyszne ciasto na bazie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, herbatników przełożonych powidłami śliwkowymi co świetnie przełamuje słodycz  oraz śmietanki kremówki. Wbrew pozorom nie jest to ciężkie ciasto, biszkopt jest wilgotny, a krem delikatny, mimo, że na bazie masła i budyniu no i bita śmietana która jest przysłowiową kropką nad „i” , i świetnie łączy się z całością. Idealne ciasto na przyjęcia rodzinne.



Składniki:

Biszkopt ( forma 25x30cm):
  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • ⅔ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Krem budyniowy:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 200g miękkiego masła
  • 2 łyżki nutelli
Wierzch ciasta:
  • 500g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 x  śmietan-fix 
Do przełożenia:
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • około 16 szt. herbatników maślanych
  • około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych)

Do nasączenia biszkoptu:
  • ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej)
  • 3 łyżki rumu lub wódki
Dodatkowo:
  • ciemne kako do posypania wierzchu ciasta
  • wiórki czekoladowe

Wykonanie:

Biszkopt:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy po kolei żółtka, na koniec do masy delikatnie wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kako , całość mieszamy
  • masę przekładamy do formy ( ja użyłam 25x30cm) wyłożonej papierem dopieczenia  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, na około 40 minut
  • gotowy biszkopt studzimy

Krem budyniowy:
  • żółtka, obie  mąki i cukier, miksujemy ze szklanką mleka
  • drugą szklankę mleka zagotowujemy , następnie wlewamy mieszankę żółtek, mąki i cukru  i zagotowujemy, mieszając żeby budyń się nie przypalił, polecam mieszać rózgą wtedy unikniemy grudek, gotowy budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i  odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha  który zawsze po wystygnięciu robi się na budyniu)
  • masło ucieramy na puch, następnie partiami dodajemy do niego zimy budyń ,a na koniec 2 łyżki nutelii, całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy

Wykonanie kolejność:
  • biszkopt nasączamy naparem z kawy i % ( około10-12 łyżek) i wykładamy na niego  krem budyniowy
  • na kremie układamy warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami i przykrywamy drugą warstwą herbatników
  • następnie na warstwie herbatnikowej rozsmarowujemy ubitą śmietanę kremówkę (śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fix’kse,
  • ciasto wkładamy na noc do lodówki
  • przed podaniem cisto posypujemy ciemnym kako i wiórkami czekoladowymi.



Źródło: http://zmiksowani.pl/przepis/577412

19 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :-) Takiego ciacha jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też wcześniej nie znałam tego ciasta ale teraz już wiem , że jeszcze nie jeden raz zagości u mnie w domu tym bardziej, że mąż i teściowa byli nim zachwyceni :)

      Usuń
  2. jak z cukierni, i to nie byle jakiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że zdjęcia się podobają :)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie, nawet w tak gorące i prane dni zjadłabym kilka kawałków! Coś dla łasucha, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) w takim razie kuszę i zachęcam do zrobienia tego ciacha :D

      Usuń
  5. Ciacho pyszne,wyszlo rewelacyjnie ,juz zapisane jako stały repertuar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mega się cieszę u mnie też gości często :)

      Usuń
  6. Super ciasto. Goście byli zachwyceni. Wbrew pozorom wcale nie jest aż tak słodkie, a rum daje ciekawy posmak. Rozeszło się błyskawicznie, bo nikt nie poprzestał na 1 kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi bardzo mnie to cieszy ,że Tobie i gościom smakowało :D

      Usuń
  7. Wczoraj robiłam dla dzisiejszych gosci. Wszystkim bardzo smakowało! Nie było żadnych problemów ze zrobieniem go, polecam jedynie do bitej śmietany dodać żelatyny/agaru, bo bez tego może być ciężko kroić. Ja tak zrobiłam i dzięki temu ciasto bardzo zgrabnie się prezentowało :) Na pewno jeszcze będę to ciasto robić dla kolejnych gości.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, dodam tylko, że zamiast powideł dałam dżem porzeczkowy i świenie współgrał z resztą smaków, więc śmiało można go używać w tym przepisie:)

      Usuń
    2. super, cieszę się, że ciacho smakowało. A wersję z dżemem porzeczkowym na pewno przetestuję :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  8. witam chcialabym jutro zrobic to ciasto, ale w tortownicy ''malej'' ok 22 cm, mysli Pani ze powinnam zienic proporcje czy bedzie ok? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym zmniejszyła proporcje, a najlepiej to użyłam większej tortownicy, pozdrawiam :)

      Usuń