piątek, 12 czerwca 2015

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ




Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g miękkiego masła
  • 160g cukru
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 600g truskawek przekrojonych na pół
Kruszonka:
  • 100g schłodzonego masła
  • 150g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę

 
Wykonanie:
  •  mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek, mieszamy, przesiewamy i odstawimy
  • masło ucieramy na jasną masę, dodajemy cukier i sól nie przerywając ucierania, następnie dodajemy kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu,
  • na koniec dodajemy przesiane suche składniki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy , aż uzyskamy gładkie ciasto,
  • blachę ( 25x30 /20x30cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej cisto, na wierzchu układamy truskawki ( rozcięciem ku górze), które posypujemy kruszonką
  • ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.




Źródło:  http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka,-najlepsze

9 komentarzy:

  1. Super apetyczne, a kruszonka wręcz artystczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, starałam się z całych sił :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. hi hi w takim razie kuszę i zachęcam :)

      Usuń
  3. Cudownie proste i obłędnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń