czwartek, 11 czerwca 2015

MUFFINKI SZPINAKOWE bez jajek

Przymierzałam się już jakiś czas do tych muffinek i oto są bardzo smaczne, sprężyste, wilgotne i pięknie zielone :) Jak dla mnie pycha , dodam, że nie przepadam za szpinakiem ale w takiej formie jak najbardziej :D


Składniki (14-16 szt.):
  • 1 szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki cukru ( użyłam brązowego)
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oleju np. rzepakowego
  • 180g świeżego szpinaku w liściach baby
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
  • do miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę,  cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wszystko mieszamy, odstawiamy
  • w drugiej blendujemy ze sobą mleko, olej i szpinak, aż uzyskamy gładkie puree , następnie dodajemy rozgnieciony banan oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy
  • do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie wszystko mieszamy,
  • ciasto przekładamy do foremek z papilotkami do ¾ wysokości, pieczemy 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.





Źródło:  http://laurassweetspot.com/2013/07/16/popeye-muffins/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz