Składniki
(14-16 szt.):
- 1 szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- ¾ szklanki cukru ( użyłam brązowego)
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki oleju np. rzepakowego
- 180g świeżego szpinaku w liściach baby
- 2 średnie dojrzałe banany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- do miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wszystko mieszamy, odstawiamy
- w drugiej blendujemy ze sobą mleko, olej i szpinak, aż uzyskamy gładkie puree , następnie dodajemy rozgnieciony banan oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy
- do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie wszystko mieszamy,
- ciasto przekładamy do foremek z papilotkami do ¾ wysokości, pieczemy 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: http://laurassweetspot.com/2013/07/16/popeye-muffins/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz