poniedziałek, 10 sierpnia 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z PORZECZKAMI I CZEKOLADĄ




Składniki( na około 22 szt):
  • 125 g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstrakty wanilii
  • 100g posiekanej czekolady lub wiórków czekoladowych
  • 150g czerwonej porzeczki
Wykonanie:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • do miski wkładamy masło, cukier, zmielone migdały, mąkę, jajko oraz ekstrakt wanilii, wszystko miksujemy na gładką masę, pod koniec dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy
  • ciasto jest klejące więc najlepiej nabierać ciasto łyżką do lodów , które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując bardzo duże odstępy bo ciastka mocno rosną na boki
  • ciastka spłaszczamy łyżką ( ja łyżkę moczyłam w wodzie i to bardzo ułatwiło mi pracę) i do każdego wkładamy po parę kulek czerwonej porzeczki
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 10 minut  lub do chwili kiedy brzegi ciastek się zazłocą
  • po wyciągnięciu blaszki z piekarnika ciastka musimy na chwilę jeszcze na niej zostawić ponieważ są bardzo miękkie, dopiero po chwili kiedy lekko wystygną można je przełożyć na kratkę.





Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciastka-z-porzeczkami-i-czekolada

4 komentarze:

  1. Muszą być pyszne i chrupiące :) Mniam ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciastka są cieniutkie, kruche,najeżone czekoladą, a w to wszystko wkomponowana kwaśna czerwona porzeczka , idealne na tą porę roku :) dokłanie ciasteczka są pyszne :) polecam :)

      Usuń
  2. Te porzeczki w ciasteczkach wyglądają fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się w pełni dlatego jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę je zrobić , zachęcam :)

      Usuń