Składniki (
forma24x24cm)
- 3 jajka
- 75g płynnego miodu
- 75g cukru
- 250g mielonych migdałów
- 100g mąki pszennej
- 50g gorzkiej czekolady najlepiej 70% startej na tarce
- 25-40g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z ½ pomarańczy i ½ cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki goździków
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Lukier:
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 75g cukru pudru
- 1 białko
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładki lukier
- jajka ubijamy z cukrem i miodem, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mielone migdały, mąkę, startą gorzką czekoladę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, startą skórkę z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
- masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłam formy kwadratowej 24x24cm, autorka 20x25cm).
- piernik pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, po tym czasie piernik wyciągamy z piekarnika , smarujemy go lukrem i ponownie wkładamy go do piekarnika na jeszcze 8 minut. Gotowy studzimy i dopiero zimny kroimy.
Źródło: http://pistachio-lo.blogspot.com/2009/11/lebkuchen-czas-osodzic-chod.html
Mmm, piernikowe marzenie :)
OdpowiedzUsuńpolecam jest to jeden z moich ulubionych pierników :)pychota :)
UsuńCiasto wygląda super :) chyba się skuszę i wypróbuję przepis! Chciałabym się tylko upewnić, że nie ma w nim tłuszczu, tylko czekolada i żadnego dodatku masła lub innego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
tak dokładnie piernik ten jest bez tłuszczu :)polecam bo jest pyszny. Gorąco pozdrawiam :)
Usuń