Składniki
( na +/- 16szt):
- 600g herbatników, ciasta itp.
 - 100g miękkiego masła
 - 2 łyżki nutelli
 - 3-4 łyżki alkoholu np. wódki
 - garść posiekanych orzechów
 - około ½ szklanki wiśni w alkoholu
 - roztopiona czekolada do polania kartofelków
 
Wykonanie:
- ciasto kruszymy ( ja użyłam malaksera), następnie dodajemy pozostałe składniki czyli miękkie masło, nuellę, alkohol oraz wiśnie w alkoholu lub kandyzowane i garść posiekanych orzechów , całość mieszamy ( gdyby masa była zbyt sucha można dodać więcej nutelli , natomiast jeżeli byłaby zbyt miękka trzeba dodać garść pokruszonego ciasta czy też herbatników) następnie formujemy z masy kulki ( moje były wielkości orzecha włoskiego) które polewamy roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne. Przechowujemy w lodówce.
 

Wyglądają bajecznie i skusiłabym się nawet mimo tego, że nie lubię nutelli. *.*
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńCiężko nie zjeść przynajmniej dwóch :D
OdpowiedzUsuń