Składniki (
na około 16 szt.):
Ciasto:
- 250ml wody
- 60g masła
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- olej do smażenia
Lukier:
- 180-200g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny lub rumu
- 4-5 łyżek gorącej wody
Wszystkie składniki lukru ze sobą łączymy.
Wykonanie:
- wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy gaz i dodajemy całą mąkę , energicznie mieszamy. Ciasto musi być gładkie i odchodzić od brzegów garnka, wtedy odstawiamy do ostudzenia
- do przestudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka , miksując po każdym dodaniu ( ciasto ma być jednolite).
- gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie dużej gwiazdki ( je użyłam średniej bo niestety nie miałam większej ).
- z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku +/- 8-10cm, które smarujemy olejem i dopiero na tak przygotowane kwadraty wyciskamy z ciasta koła
- do rozgrzanego oleju ok. 175-180°C wkładamy pączki - papierem do góry ( papier po chwili sam odejdzie i dopiero wtedy go wyciągamy). Gniazda pieczemy po około 4 minuty z każdej strony, na złoty kolor
- gotowe wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
- przestudzone lukrujemy.
Źródło: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/507-przepis-na-paczki-hiszpanskie
Muszę je w końcu upiec! Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńhi hi skądś to znam też długo się za ten przepis zabierałam ale warto :)
Usuń