sobota, 23 stycznia 2016

PĄCZUSIE TWAROGOWE Z JABŁKIEM-SZYBKIE

Szybkie , puchate, wilgotne oraz cudnie pachnące cynamonem, czy coś więcej potrzeba od pączków :D Krótko mówiąc jak szybko powstały, tak szybko znikły :P



Składniki ( +/- 17 szt.):
  • 150g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże łyżki śmietany ( dałam kopiaste)
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • około ½ łyżeczki cynamonu oczywiście można dać mniej lub więcej lub pominąć
  • na lukier około 1 szklanki cukru pudru + 3 łyżki wody , całość mieszamy

Wykonanie: 
  • zaczynamy od pokrojenia w grubą  kostkę jabłka, które skrapiamy sokiem z cytryny , następnie dodajemy do niego cynamon oraz amaretto, całość mieszamy  i odstawiamy
  • do miski dodajemy ser twarogowy, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy, następnie dodajemy całe jajka i znowu mieszamy, na koniec do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, całość jeszcze raz ze sobą łączymy
  • autorka przepisu sugeruje aby dłońmi które są naoliwione formować kulki wielkości orzecha włoskiego do których wkładamy po kostce jabłka. Ja sobie pracę trochę ułatwiłam, ponieważ ciasto jest lepiące i mimo posmarowania dłoni olejem lepi się . Polecam użyć łyżki do lodów, którą najpierw zamaczamy w oleju, a dopiero potem nabieramy ciasto i wkładamy do niego po kawałku jabłka, dzięki tej łyżce pączki wyszły idealnie okrągłe i zdecydowanie przyspieszyło mi ich wykonanie
  • pieczemy je w rozgrzanym oleju o temperaturze 175-180°C, na złoty kolor z każdej strony. Choć sami zobaczycie, że większość z nich sama w odpowiednim momencie się obróci, jednak trzeba czuwać nad garnkiem
  • gotowe wyciągamy łyżką cedzakową i  odkładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczy
  • zimne pączki można polukrować, posypać cukrem pudrem lub rozpuścić masło, a następnie obtaczać je w cukrze z dodatkiem cynamonu.




Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2014/01/Blyskawiczne-paczki-twarogowe-z-jablkiem.html

3 komentarze: