niedziela, 24 stycznia 2016

TRUFLE CZEKOLADOWE Z MASCARPONE




Składniki ( +/- 25 szt.):
  • 200g pokruszonych herbatników
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100g roztopionej czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 80-100g serka mascarpone
Dodatkowo:
  • 200g czekolady ( użyłam gorzkiej)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ozdobna posypka


Wykonanie:
  • herbatniki kruszymy ( ja użyłam malaksera), dodajemy do nich cukier waniliowy, roztopioną czekoladę oraz serek mascarpone, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i zagniatamy jak ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na jakieś 20-30 minut
  • ze schłodzonej masy formujemy kulki  wielkości orzecha włoskiego, które następnie zanurzamy w roztopionej czekoladzie wymieszanej z olejem,
  • trufle odkładamy na paper do pieczenia , następnie dekorujemy ozdobną posypką i wkładamy do lodówki  na 1-2 godziny, aż do chwili kiedy czekolada zastygnie.





Źródło: http://kotlet.tv/trufle-czekoladowe/

1 komentarz: