Składniki
( +/- 25 szt.):
- 200g pokruszonych herbatników
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100g roztopionej czekolady (użyłam gorzkiej)
- 80-100g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 200g czekolady ( użyłam gorzkiej)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ozdobna posypka
Wykonanie:
- herbatniki kruszymy ( ja użyłam malaksera), dodajemy do nich cukier waniliowy, roztopioną czekoladę oraz serek mascarpone, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i zagniatamy jak ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na jakieś 20-30 minut
- ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie zanurzamy w roztopionej czekoladzie wymieszanej z olejem,
- trufle odkładamy na paper do pieczenia , następnie dekorujemy ozdobną posypką i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aż do chwili kiedy czekolada zastygnie.
Źródło: http://kotlet.tv/trufle-czekoladowe/
ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń