Składniki:
- 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
- 5 łyżek cukru
- 190g mąki pszennej
- 90g mąki ziemniaczanej
- 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy )
- 100g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść płatków migdałowych do posypania ciasta
Wykonanie:
- kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy
- żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto będzie gęste i suche) dodajemy kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach
- ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 26 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
- pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka
- gotową babkę studzimy , zimną polewamy roztopionym kajmakiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Źródło: http://kotlet.tv/babka-kajmakowa/
aż mi zaburczało w brzuchu na takie piękne widoki! fantastyczne smaki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhi hi dziękuję i gorąco pozdrawiam :)
UsuńAż mi ślinka cieknie! Chętnie bym sobie taką babkę zjadła. Nie wiem dlaczego, ale jej nazwa kojarzy mi się ze smakiem(wtf?!) pewnego ciasta karmelowego z biedronki. Pewnie chemią napakowane, ale bardzo dobre, wilgotne, słodziutkie. I tak wyobrażam sobie właśnie Twój wypiek :)
OdpowiedzUsuńtym bardziej polecam na święta :D
Usuńniesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !
OdpowiedzUsuńślicznie dziękuję i gorąco pozdrawiam :) Kasia
UsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuńMiło się spędza czas na twoim blogu :)
OdpowiedzUsuńWarto poczytać takie wpisy
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!
OdpowiedzUsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuńFajna, prosta propozycja
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, nie tylko w święta ;)
OdpowiedzUsuńFajny blog, tyle smacznych nowinek, będę tu częściej zaglądać.
OdpowiedzUsuńczłowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.
OdpowiedzUsuńSmakowicie prezentuje się ta babka. Jest na pewno smaczna.
OdpowiedzUsuń