środa, 16 marca 2016

BABKA KAJMAKOWA

Prosta, puszysta i pełna kajmakowego aromatu. Pyszna propozycja na święta jak  i na spotkanie z rodziną czy znajomymi :)




Składniki:
  • 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 5 łyżek cukru
  • 190g mąki pszennej
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy )
  • 100g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść płatków migdałowych do posypania ciasta

Wykonanie:
  • kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy
  • żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto będzie gęste i suche) dodajemy kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach
  • ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 26 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
  • pieczemy około 35 minut  w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka
  • gotową babkę studzimy ,  zimną polewamy roztopionym kajmakiem i posypujemy płatkami migdałowymi.




Źródło: http://kotlet.tv/babka-kajmakowa/

5 komentarzy:

  1. aż mi zaburczało w brzuchu na takie piękne widoki! fantastyczne smaki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi dziękuję i gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Aż mi ślinka cieknie! Chętnie bym sobie taką babkę zjadła. Nie wiem dlaczego, ale jej nazwa kojarzy mi się ze smakiem(wtf?!) pewnego ciasta karmelowego z biedronki. Pewnie chemią napakowane, ale bardzo dobre, wilgotne, słodziutkie. I tak wyobrażam sobie właśnie Twój wypiek :)

    OdpowiedzUsuń