poniedziałek, 14 marca 2016

CIASTO REVANI

Ciasto jest pyszne, puszyste i aromatyczne. Robiłam je pierwszy raz i już wiem , że nie ostatni, warto je przetestować :)
Składniki:
  • 200g miękkiego masła
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 120g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120g mąki pszennej
  • 140g kaszy manny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 50g migdałów w słupkach
Dodatkowo na syrop:
  • 2 łyżki Metaxy
  • 250g cukru
  • sok z ½ cytryny
Wszystkie składniki wkładamy do rondla, zagotowujemy( cukier musi się całkowicie rozpuścić ) następnie odstawiamy do przestudzenia.


Wykonanie:
  • masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym
  • do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę oraz sól, miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek, ponownie miksujemy  tym razem na najniższych obrotach
    ( w oryginalnym przepisie autor razem z sypkimi składnikami dodaje od razu białka, ja jednak najpierw dodałam sypkie składniki dopiero później ubite białka)
  • na koniec dodajemy , skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i migdały , całość dokładnie mieszamy
  • cisto przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam 24x24cm , autor wskazuje tortownicę28cm)
  • pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170°C
  • gorące ciasto nasączamy przygotowanym syropem ( jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto nie ryzykowałam i dałam ½ szklanki jednak wydaje mi się, że cisto jest wstanie faktycznie przyjąć całą ilość, na drugi raz przetestuję z dodając cały syrop )





Źródło: Ugotuj.to

9 komentarzy:

  1. A jak nie mam Metaxy, to co w zamian ?

    OdpowiedzUsuń
  2. podałabym je z sosem waniliowym, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podstawą tego ciasta jest ten syrop ale dodatkowo można spróbować dodać sos waniliowy

      Usuń
  3. Ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję. Ciasto wygląda na wilgotne, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń