poniedziałek, 14 marca 2016

CIASTO REVANI

Ciasto jest pyszne, puszyste i aromatyczne. Robiłam je pierwszy raz i już wiem , że nie ostatni, warto je przetestować :)
Składniki:
  • 200g miękkiego masła
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 120g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120g mąki pszennej
  • 140g kaszy manny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 50g migdałów w słupkach
Dodatkowo na syrop:
  • 2 łyżki Metaxy
  • 250g cukru
  • sok z ½ cytryny
Wszystkie składniki wkładamy do rondla, zagotowujemy( cukier musi się całkowicie rozpuścić ) następnie odstawiamy do przestudzenia.


Wykonanie:
  • masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym
  • do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę oraz sól, miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek, ponownie miksujemy  tym razem na najniższych obrotach
    ( w oryginalnym przepisie autor razem z sypkimi składnikami dodaje od razu białka, ja jednak najpierw dodałam sypkie składniki dopiero później ubite białka)
  • na koniec dodajemy , skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i migdały , całość dokładnie mieszamy
  • cisto przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam 24x24cm , autor wskazuje tortownicę28cm)
  • pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170°C
  • gorące ciasto nasączamy przygotowanym syropem ( jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto nie ryzykowałam i dałam ½ szklanki jednak wydaje mi się, że cisto jest wstanie faktycznie przyjąć całą ilość, na drugi raz przetestuję z dodając cały syrop )





Źródło: Ugotuj.to

12 komentarzy: